В началото на тази седмица собствениците на коли в Пловдив бяха сюрпризирани с новината, че така чаканото платено паркиране няма да струва 15, а 20 лева. Търговете предстои да се проведат съвсем скоро, като ако има повече желаещи за точно определено място, то ще печели този, който дава най-висока цена. Така например едно паркомясто пред блока може да струва 50-60 лева.

Кметът Иван Тотев отговори днес по щекотливата тема. Това той направи след края на сесията в Общинския съвет. Именно в местния парламент е взето решението за новата, по-висока такса:

"Говорил съм с районните кметове. Мнението и становището на всички е, че това е една напълно поносима и реална такса и не предлагат нейната промяна. Общинският съвет също не коментира промяна. За мене нещата са ОК. Не мога да кажа каква е причината, по-скоро кой е направил самото предложение. Но мога да кажа последващата реакция на общинските съветници и районните кметове и тя е положителна".

На въпрос дали не е по-важна реакцията на гражданите, Тотев отговори така: "Много важно е да се знае, че тук говорим за нещо, което не е задължително. В случая имаме схеми според които ще може да се паркира срещу платено и запазено паркомясто, които ще бъдат под 50% от схемите в съответната зона. Всеки има право на избор. Когато говорим за нещо изборно, то може да струва и 200 лева".

"Цената ще се определя на база на търсенето. Ако се окаже, че хората много търсят... в момента в жилищен комплекс едно паркомясто струва и се предлага между 10 и 15 000 евро. Нали така? Когато говорим за 15 или 20 лева и едно паркомясто в затворен комплекс струва 15 000 евро и да говорим за 20 лева, които са по желание...", коментира още кметът.