Терминът „пробиотични храни“ се използва, за да обозначи даровете от природата, които съдържат здравословни бактерии, виновни за процеса на ферментация.
Предлагаме ви още няколко храни, освен киселото мляко,които ще накарат чревната флора да се чувства здрава и в кондиция благодарение на пробиотичните им качества, фибри, минерали, витамини и протеини.

Непастьоризирани млечни продукти
Гауда, проволоне, грюйер и чедар са само някои от видовете твърди сирена, които стареят благодарение на „добрите“ бактерии. Те служат като протектор срещу стомашните киселини, които убиват полезните микроби, преди те да достигнат подходящата среда на тънките черва. Освен това съдържат калций и протеини, които помагат за загубата на тегло, подобрявайки храносмилането, сталибилизират метаболизма.

Суроватка
Този лактозно ферментиращ продукт е невероятно здравословен. Лактозата в суроватката се превръща в млечна киселина благодарение на полезните бактерии в нея и е особено подходяща за консумация от хора с лактозна непоносимост. В нея се съдържат малко мазнини, но е богата на витамин В12, рибофлавин, калций, калий и протеини. Вълшебна е за успокояване на киселините в стомаха, подобрява храносмилането и усилва нивата на енергия в тялото.

Саламури
Не, не става дума за накиснати в оцет курнишони, които се продават по магазините, а за краставички и други зеленчуци, ферментирали в саламура, подпомагани от собствената си бактерия лактобациликус.

Ябълков оцет
Този продукт отдавна е намерил място в списъка на суперхраните. Суровият, нефилтриран ябълков оцет е натурален пробиотик. Използвайте го безстрашно не само за овкусяване на салати, но и на пуканки, чай, дори доматен сок.

Комбуча
Тази „нова“ напитка със странно е намерила място в бита на човека от повече от 2000 години. Хората по целия свят пият пробиотичния ферментирал сладък чай, за да подобрят здравето на стомаха и да укрепят имунната си система.