Белият дом активно се намесва в регионалния спор за Параселските острови и рифовете на архипелага Спратли. В района се кръстосват интересите на най-големите световни държави, които въздържа от пряко противопоставяне заплахата от ядрена война. Там са се натрупали толкова много противоречия, че ситуацията, според експерти, става все по-взривоопасна.
На семинар в Сингапур шефът на Пентагона Джейм Метис публично заяви, че не изключва конфронтация с Китай.
 
Тревожна прогноза за ситуацията в Южнокитайското море (ЮКМ) направи и старшият президентски съветник Стивън Бенън. В интервю за The Guardian той предрече преход от конфронтация към гореща фаза в течение на близките 10 г.
 
Засега КНР и САЩ се ограничават с психологически натиск, обаче всяка непредвидена подробност може да доведе до въоръжено противопоставяне. За предотвратяване на случайни сблъсквания Пекин и Вашингтон дори бяха принудени през 2015 г. да проведат съвместни учения, по време на които е изработен специален кодекс на поведение на военните от двете страни в района ЮКМ.
 
През 2014 г. КНР официално обяви претенциите си на островите Спратли и за търсене на нефт в шелфа на архипелага. Едновременно с това изпрати в спорния район свои военни кораби.
 
През април 2015 г. Пекин започна да изгражда изкуствени острови на архипелага, през май КНР публикува своята нова военна стратегия. В нея бе възложена на МВС защитата на държавните интереси в открито море. През май 2017 г. Пекин разположи на спорния риф Юншудао ракетни площадки.
 
Ответната реакция на Вашингтон последва незабавно: само след броени дни американският разрушител Dewey приближи Спратли, без да уведоми китайската страна.
 
Това изключително внимание на двете страни към ЮКМ не е случайно: Първо, през морето преминават корабни маршрути, по които се транспортират енергоносители от Близкия Изток за САЩ и държавите в Азиатско-тихоокеанския регион. САЩ през ЮКМ прекарват енергоносители за $1,2 трлн.
 
През 2016 г. Международният съд в Хага забрани на Китай да разработва находища в няколко района на акваторията, но Пекин игнорира решението.
 
Параселските острови и островите Спратли имат и сериозно военностратегическо значение – военното присъствие там позволява да се контролира от въздуха голяма част от ЮКМ.
 
Всичко това дава на експертите основания да считат, че не трябва да се изключва китайско-американското противопоставяне да преминаване в гореща фаза и че думите на Стив Бенън за предстояща война не са преувеличение.
 
Твърде сериозни противоречия са се натрупали в световната икономика, дори по-дълбоки от противоречията, съществували в навечерието на Втората световна война. На двете различни политически стратегии е трудно да съществуват в едно икономическо поле. Главен сдържащ фактор е ядреното оръжие.
 
Екип на БЛИЦ