Вчера в Пловдив се проведе Втория шахматен блиц турнир  ЧесБомб тур. В конгресната зала на пловдивския панаир станахме свидетели на великолепен шахматен празник. Шоуто беше вълнуващо, емоционално и завладяващо, и подкрепено от козметичната компания Рефан. Рефан България зарадва над 60 от участниците с прекрасни награди, включващи топ продуктии от най-известните им серии козметика и парфюмерия.

ГМ Кирил Георгиев, Виктория Бухтеева и Стоян Ор. Стоянов са победителите в трите турнира на 2рия шахматен блиц турнир ЧесБомб тур 2017!

Синоптичната прогноза изпрати шахматистите от планираното събитие на открито в Цар Симеоновата градина в просторната зала на Панаира в Пловдив

На официалното откриване поздрави към участниците, придружителите и гостите отправиха министърът на културата г-н Боил Банов, най-младата депутатка от 44-тото Народно събрание Теодора Халачева, собственикът на шахматния портал за он-лайн шахматни предавания Борислав Ризов и председателят на ШК „ЧесБомб“- Пловдив – ГМ Александър Делчев. Г-н Боил Банов направи и първия символичен ход в турнира на първа дъска в А турнир, на двубоя между ГМ Александър Делчев и Красимир Бранков.

124 шахматисти играха в трите състезания:

● турнир  А – за шахматисти с международно ЕЛО >2100

● турнир  Б – за шахматисти с международно ЕЛО < 2200

● турнир В – за деца до 16 години (родени след 01.01.2001 г.)

            Всички групи се състезаваха в 9 кръга по Швейцарска система, с контрола за игра по 5 минути и с добавени по 3 секунди на ход.

В турнир  А – за шахматисти с международно ЕЛО >2100 участие взеха 22 шахматисти от 4 държави България, Хърватска, Русия и Сърбия в изключителната конкуренция на 5 водещи гросмайстори  и 6 международни майстори.

            С победоносен финален спринт от 3 точки в последните 3 кръга, без загуба и със 7 точки от 9 възможни купата и първа награда завоюва ГМ Кирил Георгиев.

            Втори с 6,5 т. е ГМ Александър Делчев.

            Трети със същия точков актив е ММ Вячислав Тиличеев-

            Специалната награда за жени стана притежание на ММ Ива Виденова.

В най-многобройният турнир  Б – за шахматисти с международно ЕЛО < 2200 шахматните си умения използваха 56 шахматисти. И тук емоциите бяха много, а ситуациите непредсказуеми и неочаквани.

            Трофеят и първа награда завоюва състезателката и треньорка на ШК „Бургас 64“ – Бургас – рускинята Виктория Бухтеева с 8 точки от 9 възможни.

            С по 7 т. второ място завоюва Ростислав Петков, а трето – Светослав Станчев.

            Дарио Дерешки, който водеше с 6 точки от 6 възможни и изглеждаше недостижим,  остана на 4то място с 6,5 т.

            Пети, също с 6 точки, се класира детронаторът на Дерешки от предпоследния кръг Митко Илиев.

            Отлично се представиха младите шахматни надежди в женския шахмат на България.

            Габриела Антова зае 6то място в генералното класиране с 6 т., но съгласно регламента тя получи по-високата награда – за първо място при жените.

            Цвета Галунова, също с 6 т., зае 9то място в таблицата, но взе 8ма награда от генералния награден фонд.

            Специалната награда за второ място при жените стана притежание на Емилия Георгиева с 4 т. и 31во място.

            Специалните награди при сеньорите над 60 години спечелиха „факирът на градинката пред Народния театър – София“ - Цецко Тодоров с 5,5 т. и „асеновградският майстор“ – Христо Петков.

            В класацията на състезателите с рейтинг по-малък от 1300 първа награда взе Даниил Михалев, а втора – най-възрастният участник, 85-годишния Петър Василев Николов.

 В турнир В – за деца до 16 години (родени след 01.01.2001 г.) в шахматния празник участваха 46 по-опитни и по-малко опитни малки и по-големи шахматисти. Купата на турнира станаха притежание на асеновградчанинът Стоян Орлинов Стоянов с 8 т. от 9 възможни.

            Кръг преди края за всички изглеждаше, че победата е „в кърпа вързана“ на Виктория Радева, която водеше еднолично, а и изглеждаше, че беше победила сериозната си конкуренция. Но чарът на състезанията е, че нищо не е ясно до последния момент. В последния кръг Виктория Радева игра и загуби от Иван Кочиев, който беше на 1,5 т. след нея.

            Така Виктория Радева се класира на второ място със 7,5 т. и освен сребърния медал спечели и смартфон Huawei.

            Призът за 3то място таблет  Huawei и бронзовият медал станаха притежание на представителя на организаторите Иван Кочиев.

            Тук за всички участници имаше осигурени от организаторите награди.

            Победителите до 10, 12 и 14 години, съответно Симеон Тодев, Есат Рамаданов и Иван Караджов получиха „геймърски“ аудио слушалки.

            Останалите призьори в тройките на отделните категории избираха първи между осигурените от спонсори награди. По реда на класирането състезателите избираха от отрупаната с предметни награди маса.

            Класирането в призовите тройки по категории е:

 

8 години

точки

Място в генералното класиране

1

Галя Динкова

4,5

22

2

Данаил Попзафиров

4,5

24

3

Исая Терзийски

4

30

       
 

10 години

   

1

Симеон Тодев

6

7

2

Васил Попзафиров

5

18

3

Даниел Марков

5

19

       
 

12 години

   

1

Есат Рамаданов

6

8

2

Койчо Коев

6

9

3

Пламен Стоянов

5,5

11

       
 

14 години

   

1

Иван Караджов

6,5

5

2

Антон Петров

6

6

3

Иван Недев

5,5

10