Екстремистки групировки се възползваха от хаоса, който цари в Либия от падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., за да направят от тази страна център за набиране и транзит на джихадисти в Северна Африка.

Салман Абеди, предполагаемият извършител на атентата в Манчестър в понеделник, отнел живота на 22 души и отговорност за който пое групировката "Ислямска държава", е пребивавал известно време в Либия, преди да премине към действие, пише Франс прес.

От бунта до джахадизма

Транзитът на чуждестранни бойци през Либия не е нещо ново. Той започна с началото на революцията срещу режима на Кадафи през 2011 г., припомни вчера Вашингтонският институт - американски мозъчен тръст.

Десетки либийски радикални ислямисти в изгнание се върнаха в страната да се бият рамо до рамо с другарите си, останали в Либия или освободени от затворите по време на бунта.

Те бяха снабдени с оръжия и муниции от западните страни и водеха сражения с подкрепа по въздух от самолетите на НАТО.

След падането на режима на Кадафи бяха формирани групировки от бивши бунтовници на идеологически принцип. Някои от тях дори бяха финансирани от преходните власти, които им повериха мисии по сигурността или за наблюдение на границите.

Сред тези групировки е близката до Ал Кайда "Ансар Ашария", която малко по малко разшири присъствието си от Бенгази до Дарна (на изток), после в Сирт и Сабрата (на запад).

Те се настаниха в казарми и военни обекти, изоставени от бившия режим в източната и южната част на страната и ги превърнаха в лагери за обучение на стотици джихадисти, желаещи да отидат в Ирак или Сирия.

Идеологическо и военно обучение

Новобранците получаваха в тези лагери идеологическо, а после и военно обучение, казват експерти.

Благодарение на "пропускливите" граници бе създадена мрежа за радикализиране, обучаване и изпращане в Сирия на новобранци, дошли от съседни Тунис и Египет.
Чуждестранни бойци се стекоха масово в Либия и след това се присъединиха към Фронта ан Нусра, бившия клон на Ал Кайда, който после си смени името, или към предшественичката на сегашната "Ислямска държава".

След пораженията, които "Ислямска държава" понесе от международната антиджихадистка коалиция в Сирия и Ирак, някои бойци се върнаха в Либия и се окопаха в Дарна и Сирт, но по-късно бяха прогонени и от двата града.

"Ислямска държава'' все още е активна в Либия

Дори след като изгуби бастиона си Сирт през декември 2016 г., "Ислямска държава" продължава да е активна в Либия, особено в южната и източната част на страната, а в редиците й има хора от все повече и повече националности, подчертават анализатори.

Според Матия Тоалдо, експерт от Европейския съвет за международни отношения, са се завързали съюзи в джихадистките среди, например в Съвета на революционерите от Бенгази - коалиция от ислямистки милиции, в която има членове на "Ислямска държава" и "Ансар Ашария".

"Именно в такава среда вероятно Салман Абеди е бил радикализиран идеологически и обучен", смята той. "Въпреки че "Ислямска държава" бе почти изкоренена от Либия, е възможно той да е бил обучен (в лагери на джихадистката групировка) преди поражението й в Сирт".

"Преди по-голямата част от чуждестранните бойци в Либия идваха от Алжир, Египет, Мароко, палестинските територии и Тунис", посочи Вашингтонския институт.

Когато обаче "Ислямска държава" стана "основен вербовчик", около 2000 джихадисти пристигнаха в Либия от Европа, Северна Америка и Азия, каза мозъчният тръст.

"Еволюцията на "Ислямска държава" в Либия от 2014 г. трябваше да убеди Запада да не подценява способността на тази групировка да извърши смъртоносни атаки в чужбина", предупреди Вашингтонският институт. 

/БТА/