"Кметът на Асеновград бе задържан за присвояване на големи суми", това заяви пловдивският окръжен прокурор Румен Попов на брифинг във връзка с досъдебно производство спрямо служители на Община-Асеновград, предаде репортер на Glas.bg.

"Преди месец ДАНС подаде сигнал за разработка. Информацията е класифицирана в обем от 1000 страници. По едното досъдебно производство имаше и наблюдение от Икономическа полиция. Извършени са над 15 огледа и изземвания. Има 7 обвиняеми към момента, а бяха задържани общо 15. Първото е обществена поръчка за почистването на шахтите в Асеновград и Общината. Дадени са обяснения от свидетели и свидетелство от обвиняем пред съдия.

През 2014 г. предното дружество спира да извършва тази дейност, ако там не влезе фирма на Николай Христев. За всяко почистване е следвло да бъде изготвян приемо-предавателен протокол. Специализираната техника е била една кирка, две лопати и един бус, обслужвани само от едно лице. Той само е отварял капаците на шахтите. Протоколите обаче са изготвяни. Работата е вписвана в една тетрадка от работника и е била предавана на Христев. Той е изготвял протоколите, които е давал на кмета, който ги е подписвал. Следвал е банков превод, който е теглен с пълномощно от съпругата на Христев. Тук задържан е кметът и са му повдигнати обвинения за присвояване на големи суми. Той вчера беше задържан за 24 часа. По документация кметът Караиванов е присвоил почти 200 000 лева за три години. Обвиняем е и бизнесменът Николай Христев" , посочи окръжният прокурор Румен Попов.

"През 2012 г се изменя ПУП на Асеновград. Целта е да смени статута  на сграда част от групов паметник на културата. Съседи подават жалба и тук да се осигури спокойствие, се издават два неверни протокола. Не знаем още кой ги е подписал. Започва бутане и строеж, който не е спрял. Повдигнати са обвинения на Вакрил Запрянов и сина му, на кмета на Асеновград - че не е спрял строежа и на главния архитект Константин Атанасов за когото това е второ обвинение. Първото е за търговия с влияние посредством изнудване по друг казус.

Има и случай, който е в пряка връзка поне с едно от лицата - следствено дело е повдигнато обвинение на Николай Христев за купуване на гласове. Тук са свидетелствали 10 души, има и документи. Той е давал пари да се гласува за определена партия и преференция", допълни Попов.

Кметът е под гаранция, защото в края на миналата година е претърпял трансплантация. Главният архитект остава със същата мярка - гаранция, въпреки трите обвинения. Днес или в понеделник ще бъде внесени искания за отстраняването им от длъжност.

"Николай Христев е давал пари за изготвяне на списъци да се гласува за определена партия и кандидат. Свидетел казва, че са предлагани по 25 лева на глас", заяви прокурор Мирослав Христев.

Николай Христев е с наложена мярка задържане под стража за срок от 72 часа. Вчера обаче той е постъпил в болница по спешност и му предстои операция.