Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи общо пет послания в сърцето на Европа  към европейските лидери по време на разговорите преди срещата на върха на НАТО в Брюксел, пише днес в заглавие на първата си страница в. "Сабах", цитиран от БТА.

Основните срещи на Ердоган вчера бяха с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с новия президент на Франция Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, както и за кратко - с американския президент Доналд Тръмп, пишат водещите турски издания.

"Сабах" обобщава петте основни послания на Ердоган, отправени в Брюксел към Европа.

Първото му искане е било организиране на среща на върха между Турция и ЕС, второто - ЕС да спазва обещанията си, трето е за съставянето на нова пътна карта с ЕС във връзка с преговорния процес на Турция за присъединяване към блока. Четвъртото искане е да не бъдат укривани членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО, която според Анкара стои зад опита за преврат през юли м. г.), а петото послание на Ердоган към всички страни от ЕС е да не се правят разграничения между терористите.

"Сабах" отбелязва, че тристранната среща с Юнкер и Туск е била първата среща след напрежението, възникнало по време на кампанията преди референдума за въвеждане на президентска система на управление в Турция, състоял се на 16 април. Ердоган е изтъкнал по време на разговорите, че пълноправното членство на Турция в ЕС е стратегическа цел за страната му.

В."Миллиет" посочва, че вчера Ердоган за първи път се е срещнал с новия президент на Франция.

По време на разговорите, продължили 45 минути, са били обсъдени редица двустранни въпроси, сред които сътрудничеството в сферата на отбранителната промишленост, както и увеличаването на двустранния стокообмен до 20 милиарда евро. Дискутирани са били проблемите, свързани с борбата срещу терористичните организации, сред които Кюрдската работническа партия (ПКК) и ДАЕШ ("Ислямска държава"), пише "Сабах".

Изданието отбелязва, че Ердоган е подарил на Макрон книга за преврата в Турция на 15 юли, преведена на френски език.

"Хюриет" пише, че по време на срещата на Ердоган с Меркел, продължила 30 минути, са били обсъдени редица въпроси, сред които развитията в Сирия, искането на Турция Германия да й предаде членове на ФЕТО, намиращи се на германска територия, както и въпросът, свързан с разрешаването на посещения на германски депутати при военните от Бундесвера в турската ВВС Инджирлик.

Вестникът отбелязва, че Меркел е изтъкнала пред Ердоган двете си основни искания - за достъп на германските депутати до базата Инджирлик и за освобождаване на журналиста от германския в. "Велт" Дениз Юджел, който бе арестуван в Турция през февруари.

"Сабах" пише, че "топла" и приятелска кратка среща се е състояла между Ердоган и Тръмп, по време на която и двамата често са се усмихвали. Към разговорите за кратко се е присъединила и британската министър-председателка Тереза Мей.

В Брюксел Ердоган бе придружаван от външния министър Мевлют Чавушоглу, от министъра на енергетиката Берат Албайрак и министъра на отбраната Фикри Ъшък, отбелязва "Сабах"