Първата дама на Съединените щати Мелания Тръмп учуди белгийските си домакини, отказвайки да се включи в предвидения за съпругите на лидерите на натовските държави, шопинг в Брюксел.

Първите дами имаха отделна програма, докато съпрузите им заседаваха в новата централа на НАТО.

Мелания Тръмп отказа разглеждането на магазина за скъпите белгийски чанти "Делво", както беше предвидено, но се включи в останалата културна програма за 9-те половинки на натовски лидери, пристигнали по двойки.

Г-жа Тръмп сама посети детската университетска болница "Кралица Фабиола" в Брюксел. Съпругата на американския президент се включи в правенето на хартиени цветя с малките пациенти, позира за селфита с тях и им подари книжки и други дарове.

Не бе съобщено защо съпругата на Тръмп е отказала визитата в бутика, но явно решението за това е било взето предварително и посещението в клиниката не е било изненада за клиниката, пишат белгийските медии.
Мелания Тръмп се интересува от болници и посети медицински център в Израел, по-ранна спирка от обиколката на нейния съпруг.

Половинките на френския и на белгийския премиери Бриджит Макрон и Амели Дебордренгиен също се отлъчиха от останалите, като посетиха "Алианс франсез", разходиха се из централния градски площад "Гран Плас", а после обядваха заедно.

Посещението в Брюксел е първо появяне на г-жа Макрон в чужбина като президентска съпруга.

Макрон и Дебордренгиен се присъединиха след това към останалите първи дами, включително българската Десислава Радева, и разгледаха един от бутиците на "Делво". Артистичният директор на марката, която има 188-годишна история, съобщи, че не са приготвили подаръци за гостенките, но не разкри дали някои от тях са си купили чанти.

Мелания се появи с останалите съпруги за посещението музея на белгийския сюрреалист Рене Магрит и за разходката из кралските оранжерии в двореца "Лаакен".

Белгийската кралица Матилда даде вечеря на президентските и премиерски съпруги, като преди това ги разведе из градините на двореца си.

Единственият мъж сред тях беше съпругът на премиера на Люксембург Ксавие Бертел Готие Дестани. Бертел е първият европейски лидер, който има брак с представител на същия пол.