Въоръжени полицаи ще патрулират във влакове във Великобритания за пръв път в историята, съобщи Британската транспортна полиция, след като равнището на терористичната заплаха в страната беше повишено до "критично" след самоубийствения атентат в Манчестър, отнел живота на 22 души преди броени дни, предаде Ройтерс.

Членове на въоръжените сили бяха разположени на ключови места, за да подобрят сигурността, след като заплахата беше повишена до най-високото си равнище за пръв път от 10 години насам.

Въоръжени полицаи патрулират редовно в лондонското метро от декември миналата година, но това ще бъде първия случай, при който те ще патрулират по влакове в други части на страната.

"Като разполагаме въоръжени с огнестрелно оръжие полицаи на влаковете, гарантираме, че влакът ще бъде възможно най-сигурен за пасажерите. Нашите патрули ще бъдат видими и пасажерите би трябвало да се почувстват по-сигурни благодарение на тяхното присъствие", заяви Пол Краудър, началник на транспортната полиция.

Той уточни, че решението не се дължи на конкретни разузнавателни данни, отнасящи се до влаковете, а е част от национален план за справяне със заплахата.