Схема за тормоз и продажба на кучета беше разбита край Варна. В изключително лоши условия и без необходимата ваксинация са били отглеждани около 70 кучета в два кучкарника, разположени в близост до село Звездица и в кв. Галата, съобщава "Черно море".

За превод на средствата от продажбите на четириногите са били открити фиктивни сметки на имена на бездомници, като месечните приходи от престъпната дейност възлизали на около 70 хиляди лева. Фалшифицирани са документи и подписи на ветеринари. Сред животните има и отглеждани за боеве и продажба в чужбина.

Кучета от породи като йоркшир, померан и питбул са отглеждани в изключителна мръсотия, на животните е давана само дъждовна вода от улиците. С малките кученца са били хранени прасета, които също се отглеждат на мястото.

"Многобройни сигнали са подавани - над 450, но досега никой не ни обърна внимание", това каза Светлана Хънт, която е председател на Фондация за защита на животните "Лъки Хънт". 

Евродепутатът Емил Радев обаче им обръща внимание и сезира и главния прокурор. Имало е седем сайта, където кучетата са продавани нелегално, след това хората, които са ги купували, са били изнудвани да плащат допълнително за ваксини и за други екстри. Повечето от животните са били болни.

Очаква се пресконференция с окръжния прокурор Владимир Чавдаров, както и с главния секретар на МВР, който пътува за Варна.