НА СНИМКАТА: Горкият Путин се спуска към дъното ( не е по Горки)

 

 

 

 

 

Толкова пъти съм казвал, че само Путин може да ни отърве от путинофилството в България, че ми е неудобно да повтарям отново тази очевидност. И ето , че той направи крачка в правилната посока, настъпвайки българите по македонския мазол с изказването си за братята Кирил и Методий като пришълци от “македонските земи” – при това на самия 24 май и като явен “бонус” за македонизма на своя гост от Македония Георге Иванов.

Путин не веднъж се е гаврил с България и преди. Не беше случайно, че избра да оповести края на своя проект “Южен поток” в Анкара на 1 декември 2014 г. и да назове неговото прераждане именно “Турски поток”. С други думи- като не искате да е български, ще е турски. Шефът на комисията по външна политика в руската Дума Алексей Пушков изригна по този повод към българите от Москва : “да ви е яд”. А външният министър Лавров по-късно призова премиерът Борисов да се срамува.

Българите – поне нормалните сред тях, не ги хвана яд. Дори напротив. Яд ги хвана само рублофилите , които точеха лиги на руската копаня. А пък Борисов най-безсрамно благодари на Лавров, като го нарече “най-добрия дипломат в света”.

В русофилския непукизъм на рублофилите обаче първото пропукване на страха от изпадане в незащитима позиция по повод атаките на руския цинизъм срещу България настъпи миналата година на 18 септември. Тогава депутатът от управляващата партия Пьотр Толстой заяви пред БНТ, че руснаците вече са изкупили половината Черноморие и предстои да си напазаруват останалата част от България. Рублофилите тук се почувстваха издадени, че участват в покупко-продажбата на България – кой буквално, а кой с каквото може друго – например с безрезервна преданост към всеки руски ритник срещу България. Един зъб по-малко в българското чене след ритника? Няма проблем- щом е в името на дружбата!

Руският посланик Юрий Исаков се подигра по този повод тогава, че България е трябвало да покаже повече зъби ( на Брюксел и Вашингтон). Ами те останаха такива, бе другарю началник!

Фактът, че Путин едва ли е пожелал нарочно да дразни българите, а “само” е решил да даде рамо на македонския шовинизъм без да се съобразява с някакви си български чувства, не прави постъпката му по-малко антибългарска. Не заради самата фактология, която преднамерено изкривява, а поради демонстрацията на пренебрежение. Той на практика каза на всички българи, че техните евентуални вопли нямат значение за него.

Безцеремонноста на самодържеца обаче е за предпочитане пред сълзливите лъжи на неговия придворен Решетников, доскорошен шеф на един от инструментите за водене на хибридна война срещу България, какъвто е Руският институт за стратегически изследвания ( именно РИСИ финансира гадни “журналистически” рейдове в България, в които обслужващият персонал на Кремъл клепа България в статии и филми, произведени с цел да покажат “европейското иго” в действие). Същият използва доста по-подли средства, ревейки ( буквално в някои интервюта) колко много обича българите и колко са виновни в Москва онези, които са оставили бедните братушки да страдат от западното иго.

Днес Путин вече “го играе” Александър III. Императорът, наследил царя “Освободител”, не криел омразата си към българите и насъсквал съседите срещу тях ( както и наследникът му Николай II, впрочем).

В този смисъл, по отношение на българското изтрезняване от проруския махмурлук, Путин вече се вписва в понятието “полезен идиот”. Формулирано е от Ленин по отношение на западняците, които болшевиките обичали да използват за своята кауза ( и днешните им следовници го правят обилно, често пъти чрез откровено пазараруване на продажници – от американския журналист Лари Кинг, до холивудския актьор Стивън Сегал и по-дребничкият му колега по бойни сцени Жан Клод ван Дам, който се съгласи да подскача казачок в Чечня в чест на местния сатрап Рамзан Кадиров срещу огромен хонорар).

И все пак е тъжно, е, че трябва да чакаме Путин и подобните му руснаци да ни освободят от русофилщината. Макар и полезен, все пак е идиот, а нашите дважди идиоти като нищо ще му вдигнат паметник като “Президент освободител” от…русофилсството. Както гледам как са се разпенявили видни рублофили в държавата покрай македонската провокация на самодържеца, не бих се учудил да решат да спасяват кожата от евентуалното пробуждане на българския гняв с пореден лупинг. В края на краищата най-скъпата кожа на света не е италианската ( обработена), нито руската ( в суров вид), а собствената.

 

Share on Facebook