24 май. Ден на буквите, писмото и словото. Всичко това намира своето най-блестящо проявление в книгите. Там буквите оживяват, писмената играят на воля, а словото радва очите и докосва струните на душата.

Ден след великия ден на българския език, репортер на Glas.bg посети две от големите книжарници на Главната улица на Пловдив. Въпросът бе само един: Четат ли пловдивчани?. Отговорите определено са разнопосочни. И докато единият е радващ, другият е тревожен.

"Четат, но купуват книги само, когато са на промоция. Цената на книгите е проблем за повечето хора", споделя ни малко притеснена иначе усмихнатата книжарка в книжарница "Хермес".

"Четат не само на 24 май. Вчера беше много празнично. Имаше много деца, а родителите им купуваха книги. Празнично беше вчера", пък разказва ни с особен блясък в очите Силвина - управител на книжарница "Хеликон". И продължава:

"Имаме редовни клиенти, които следят точно определени книжни поредици или определени автори".

Така Пловдив - градът, където за първи път през 1851 година тържествено е честван празникът на Кирил и Методий - чете. Въпреки проблема с цените, пловдивчани не са забравили мекия допир на страниците и аромата на мастило.