Районна прокуратура-Момчилград привлече като обвиняем по незабавно производство  Димитриос П., гръцки гражданин, на 50 г., за държане на акцизни стоки без бандерол.

На 24 май 2017 г., около 9 часа, на ГКПП-Маказа при влизане от Гърция в България, на трасе „Вход“, е бил спрян за проверка от служители на „Гранична полиция“ товарен автомобил, марка „Опел“, с гръцка регистрация, управляван от Димитриос П. В колата не е била превозвана стока. При проверката служители на ГПУ-Момчилград открили под каросерията на автомобила специален тайник, тип „двойно дъно“, откъдето били иззети 6 500 кутии цигари в 13 мастербокса или общо 130 000 къса цигари от марката „Palace Slims“ без акцизен бандерол, на обща стойност около 48 000 лева. По време на първоначалните следствени действия на ГКПП-Маказа е присъствал районният прокурор на гр. Момчилград Емил Александров.

Обвиняемият Димитриос П. е задържан за срок от 72 часа, като предстои да му бъде повдигнато обвинение и по чл. 234 ал. 2 от НК – за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери и делото да бъде внесено за разглеждане в Районен съд-Момчилград в тридневен срок.  

Припомняме, че два дни по-рано бе заловен 30-годишен перничанин, който се опита да прекара 16 000 кутии цигари, чрез специализиран автомобил - "Пътна помощ" отново през Маказа.