Пловдивчанка съди страната ни пред комитета на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жените заради това, че не е получила адекватна защита от институциите у нас. Казусът е свързан с домашен тормоз.

На първа инстанция било прието, че жената била малтретирана от съпруга й. Съдът издал заповед за ограничаване на правото на достъп на насилника до местоработата и жилището на жертвата. На втора инстанция обаче това паднало, като домашният тормоз бил отхвърлен като довод и било постановено, че ставало дума за лоши отношения в семейството.

В жалбата до ООН се посочва, че мъжът е упражнявал насилие и над по-голямото дете, което често било наказвано за дребни провинения. В един от случаите бащата набил 10-годишния си син, само защото детето си играело край дивана. То си заклещило ръката и започнало да плаче от болка, но вместо да го успокои, бащата го наказал. Издевателствата продължили и след развода, като малтретираната жена много пъти звъняла на 112 да търси защита, но не я получавала.

Поради тази причина от фондацията, които представляват интересите на пловдивчанката, завели делото в Женския комитет на ООН. Оттам се очаква решение до няколко месеца.