Животът като мафиот, член на „Якудза“ е станал толкова труден, че някои от тях прибягват до дребни кражби, за да останат в бизнеса, предаде агенция Франс прес, цитирана от vesti.bg.

Двама членове на организираната престъпна група бяха арестувани, заради твърдения, че се опитват да откраднат хранителни стоки на стойност 76 120 йени (683 долара) в мол в централния японски град Нагоя, съобщиха от полицията.

„Те са членове на банда, свързана с групата Кобе Ямагучи-гуми“, каза говорител на полицията, говорейки за организация, която се откъсва от най-големия синдикат на „Якудза“ – Ямагучи-гуми, през 2015 г. Гангстерите, на възраст между 52 и 59 години, се опитали да откраднат 198 неща, включително диня, ориз, змиорка и готови ястия, в компанията на шефа на бандата им.

Един от тях казал на полицията, че „групата е толкова бедна“, че членовете трябва да крадат храна.

Японската мафиотска организация „Якудза“ разцъфтя от хаоса на следвоенна Япония в престъпни организации, разполагащи с милиарди долари, които се занимават с всякакви престъпления.

Те отдавна се толерират като необходимо зло, за да осигурят ред по улиците и да вършат нещата бързо, колкото и съмнителни да са средствата, с които го правят. Но намаляващата социална толерантност слабата икономика и намаляващите членове в крайна сметка вредят сериозно на „Якудза“.