Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност подкупния професор Симеон Банков от УХТ, докато тече разследване срещу него, предаде репортер на Glas.bg. Както вече ви информирахме, в петък Симеон Василев и Николай Банков бяха освободени срещу гаранция от 5000 лв, но от прокуратурата поискаха те да не изпълняват задълженията си в университета, докато се разследват. Професор Василев бе представляван от двама адвокати - Йордан Давчев и Христо Дуков.

Според защитата, обвиняемият не е ръководител на катедра, а е обикновен преподавател. Бил е, но е преназначен. Защитата представи новия му договор пред съда, който е подписан на 26 февруари 2016 г.Съдията прие, че е допустимо искането на прокуратурата за отстраняването от длъжност на обвиняемия.


"Въпреки, че не е ръководител на катедра, той има много добри връзки с настоящото й ръководство. Престъплението и тежко и умишлено. То е във връзка с работата, която той извършва. Ако не бъде отстранен, той би създал пречки пред разследването. Предстоят разпити на негови колеги от катедрата, както и студенти, които продължават да се явяват на изпити. Той би могъл да повлияе на разследването и да прикрие следи", уточни прокурор Анна Викова.


"Отстраняването не е задължително според НПК. Прокуратурата твърди, че е реализирано престъпление. Това е ПР на Окръжна прокуратура! Ние с колегата научихме всичко по медиите! Там се разпространяват нелепости. Всеки има право на труд и ако го лишите, то ще му попречите да реализира доходи. Така ще го обезкървите. Той за 40 години е изпитал над 15 000 студенти. И сега изведнъж, шест месеца преди пенсия, иска 650 лева от студент. Това е натиск.Това предложение, е продължение на този натиск. Прокуратурата използва бланкетни изрази", заяви адвокат Дуков.


"Моля да се отхвърли искането. То е абсолютно необосновано и не е годно. То е телеграфно, не е мотивирано по никакъв начин. Сочи се нещо, но нищо конкретно няма. Той не знае кой ще бъде разпитван, за да му повлияе. Свидетелят Боян Атанасов е поискал да си купи изпит, а професор Василев не е искал пари от студента. Той сам е отишъл и е предложил пари, но те не са предлагани на професор Василев. Самото обвинение е повдигнато в грубо нарушение на правата на доверителя ни. Няма нито едно доказателство, че той е поискал подкуп, а той е обвинен именно в това.Според ректора Динков, той е взискателен и нито един студент не се е оплаквал от него", поясни другия адвокат на професора - Давчев.

Определението на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок.

Заседанието по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на другия професор - Николай Банков ще започне в 14:30.