Реал (Мадрид) или Барселона. Днес ще стане ясно кой от двата отбора ще стане шампион на Испания. Столичани водят с три точки и гостуват на Малага. Каталунците приемат Ейбар. При победа на Барса и загуба на Реал Мадрид, тимът от Каталуня ще стане шампион заради по-добрите показатели в преките двубои. Всичко друго означава титла за Реал (Мадрид).

Припомняме няколко случая, в които Барса ликува с титлата по подобен сценарий, какъвто е в момента – титлата се решава в последния кръг.

СЕЗОН 1993/94
Първо за най-инфарктната титла на Христо Стоичков в кариерата му. Или по-точно - спомен за прословутата дузпа, изпълнена от Мирослав Джукич в двубоя между Депортиво Ла Коруня и Валенсия на 14 май 1994 година (0:0). Мачът е с ключово значение за първото място. Победа за домакините би ги направила шампиони, независимо от резултата на Барселона - Севиля, които играят по същото време. При равенство или загуба на върха ще са Ицо и компания.

Сърбинът застава зад топката в последната минута на мача с Валенсия при 0:0, докато Барса бие Севиля с 5:2, след като губи с 1:2 на полувремето. С два гола за успеха се отчита Христо Стоичков - 20-а и 50-а минута, а още три добавят Ромарио (70), Лаудруп (75) и Бакеро (87).

Джукич обаче не успява да покаже така нужното хладнокръвие и пропуска... Така Христо Стоичков и Барселона ликуват с шампионския трофей за четвърти пореден път.

"Трябваше да я бие Донато, но го смениха по-рано. Бебето не искаше, защото беше пропуснал дузпа наскоро и я изпълних аз. В такъв момент поемаш дъх, засилваш се и се надяваш да вкараш. Трябва да си спокоен", спомня си Джукич.

Веднага след края на мача "Камп Ноу" изригва от мощния вик на хилядите, дошли на подкрепят Барселона. Преди мача никой не вярва, че каталунците ще отмъкнат първото място от Ла Коруня.

В крайна сметка двата тима завършват с еднакъв брой точки - по 56, но Барса ликува заради по-добрата голова разлика - плюс 49 срещу плюс 36 за Депортиво.

СЕЗОН 1991/92
Тенерифе побеждава Реал Мадрид в последния 38 кръг с 3:2 и отнема титлата на белите под носа им. В същия кръг Барса бие Атлетик Билбао с 2:0 след два гола на Христо Стоичков. Драмата е още по-голяма, тъй като Реал Мадрид повежда на Канарските острови с 2:0 след голове на Фернандо Йеро и Джика Хаджи. Домакините обаче намаляват резултата в 36-ата минута, а в 77-ата и 78-ата минути настъпва краха за гостите от Мадрид. Роча си вкарва автогол и резултатът става 2:2. В следващата минута резервата Пиер вкарва за 3:2 в полза на Тенерифе и... донася титлата на Барселона. Каталунците финишират с 55 точки, Реал е втори с 54.

СЕЗОН 1992/93
Не е истина, но първенството приключва по абсолютно същия начин. Реал Мадрид гостува на Тенерифе в последния кръг, а Барселона приема Реал Сосиедад. Преди последния кръг белите водят с 57 точки, Барселона е на второ място с 56. Тенерифе връща кошмарните спомени и отново побеждава гранда от Мадрид с 2:0. По същото време Барселона побеждава Реал Сосиедад с 1:0 и Христо Стоичков отново се превръща в герой за каталунците, вкарвайки единственото попадение. Така Барса финишира като лидер и шампион с 58 точки, Реал Мадрид се оказва втори с 57 точки.