1. Света мъченица Лидия - тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори свети апостол Павел по време на мисията си в нейния град. Тя и цялото и семейство се обърнали във вярата. Лидия приела светия апостол да живее в дома им (Деян. 16, 14-15).

Първата жена, наречена Лидия, е християнска мъченица от I в. и според историците това не е истинското й име, а означение че е лидийка, т.е. родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат "лидийци" до доста по-късно. Лидия е името на царство в древна Месопотамия (1200 г. пр.н.е. - 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия цар Крез.

Денят на мъченица Лидия е 23 маpт. Празнува имен ден и на 20 май. Днешният ден е отбелязан в календара на Светия Синод. В Северна Гърция има селище с това име и близо до него - прекрасен храм и манастир на нейно име и в нейна чест. Разминаването за деня на Св. Лидия вероятно идва от разликите в католическия и православния календар.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ ЖЕНИТЕ, НОСЕЩИ ХУБАВОТО ИМЕ ЛИДИЯ!

2. Свети мъченици Талалей лекар, Александър и Астерий Егейски - мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен красив момък, по занятие лекар. След като смело изповядал своята вяра в Господа Иисуса Христа, съдията заповядал на двама палачи – Александър и Астерий със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво.

Невидима Божия сила побъркала ума на палачите и те вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителят узнал това, помислил, че палачите умишлено се подиграват с него, и веднага заповядал да ги подложат на изтезания. Тогава Александър и Астерий сред мъченията извикали:

- Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, вярваме в Христа и страдаме за Него!

Като чул това, мъчителят заповядал да ги посекат с меч, а сам взел свредела и се помъчил да продупчи коленете на Талалей. Но изведнъж ръцете му се схванали и той трябвало да моли Талалей да го спаси, което незлобивият мъченик Христов и направил с молитвата си. По-късно Талалей бил хвърлен в морето, но не се удавил. Останал невредим, той бил хвърлен на зверовете в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него. Най-после св. мъченик Талалей бил посечен с меч и се преселил във вечния живот в 284 година.