26-годишният ветеран от американския флот, който вчера мина през пешеходци на Таймс Скуеър в Ню Йорк, е чувал гласове, съобщава "Тайм". При инцидента вчера, бе убит младеж, а десетки бяха ранени. Полицията съобщи, че 23 души са били засегнати от колата, включително и 18-годишната жена, която почина. 13-годишната сестра на жената е сред ранените. След като бил задържан, нападателят е казал, че очаквал да умре. Полицията е разкрила, че той е ползвал синтетична дрога. 

Касапницата предизвика опасения от терористично нападение, но следователите бързо опровергаха това. Водачът е идентифициран като Ричард Рохас, жител на Бронкс. 

"Няма индикации, че това е акт на тероризъм", каза кметът на Бил де Блазио. Преди седмица Рохас е бил арестуван и обвинен, че е насочил нож срещу нотариус, когото обвинил в кражба на самоличността му.

Фотографи заснеха Рохас, след като той слезе от разбитата кола и се затича по улицата. Първоначално Рохас е показал отрицателен резултат при пробата за алкохол, но след това е направено по-подробно изследване.

Той е арестуван по обвинение за шофиране в нетрезво състояние през 2008 г. и 2015 г., заяви полицейският комисар Джеймс О'Нийл. Рохас се е признал за виновен по едно нарушение през 2015 г. и е осъден да изкара програма за шофиране в пияно състояние, както и е останал без книжка за 90 дни.

Съседи в Бронкс на Рохас обясняват, че той е дружелюбен човек, който има проблеми. Харисън Рамос обяснява, че, когато Рохас се връща от активна служба през 2014 г. той вече не бил същият.  "Той изживява трудни моменти", каза той.

Рохас постъпва във флота през 2011 г. и е бил помощник-капитан, пожарникар, електротехник. Последно е бил в базата в Джаксънвил, Флорида и е изпратен в запаса през 2014 година.