Над 50 000 зрелостници се явиха на матура по български език и литература. Изпитът започна в 8.00 ч. От всички допуснати явилите се са 96%, сочат последните данни на Министерството на образованието и науката.

Вариантът на теста беше генериран в 5.10 ч. от възможни 11 718 750 комбинации. Той се състои от три модула. Времето за полагане на изпита беше общо четири часа.

Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника. Вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул, или 41-ия въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците писаха аргументативен текст - есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки. Темата беше свързана с разказа "Албена" на Йордан Йовков.

След 15.30 часа днес в сайта на МОН ще бъдат публикувани тестовете с ключа за отговорите и за двата изпита. 

Общо 13 500 квестори следят за реда. За втората матура са определени около 13 000 квестори. Те са по двама в изпитна зала, а освен това има и по двама в коридорите, както и на входовете на училището, съобщиха от МОН.

На изпита по български език и литература има 4049 камери, а на втория държавен зрелостен изпит – 4147. Общо 50 представители на просветното ведомство и регионалните управления на образованието наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение.

В 10.00 ч. започна и външното оценяване по български език и литература за седмокласниците. Вариантът на изпита, който беше изтеглен малко преди 9.00 ч., е под номер 2.

И при кандидат-гимназистите препитването е разделено на два модула. Първият включва тестови задачи, а вторият - преразказ на непознат текст.

На външното оценяване се явиха повече от 57 000 седмокласници.