Изпитният вариант за държавния зрелостния изпит за 12 клас се генерира рано тази сутрин в Министерството на образованието и науката. Изпитът по БЕЛ за 12 клас започва в 8.00 часа, а авторът и произведението за 41-вия въпрос ще бъдат обявени по БНР в 12.00 часа.

В 8.50 часа, отново в МОН, ще се изтегли изпитният вариант /от три възможни/ по български език и литература за изпита след седми клас за националното външно оценяване, както и за преразказа на непознат текст с дидактическа задача. Изпитът за седмокласниците по БЕЛ започва в 10.00 часа.

На задължителния зрелостен изпит за 12-и клас по български език и литература се явяват над 4800 зрелостници от Пловдив и областта, съобщиха от Регионалното управление по образование.

На Националното външно оценяване за 7 клас по български език изпит ще държат общо 5200 ученици от града и областта, които трябва да решават теста, подготвен от образователното ведомство. Балообразуването при сегашните седмокласници ще е различно от досега. Най-високият бал е 500 точки, като 400 от тях ще идват от удвоените или утроените точки от тестовете по български език и математика.