Последното и ново откритие е зашеметяваща новина – изследователи откриха кой витамин пази от смърт човека.

Medical News Today наскоро публикува проучване на Университета в Сан Диего за витамина, който ни пази от смърт. Става дума за връзка между дефицита на витамин D и преждевременната смърт.

Сега, новото изследване, свързва намаленото количество на витамин D в човешкия организъм до повишен риск от смърт по различни причини – включително сърдечно-съдови заболявания и рак.

Доказаха кой витамин ни пази от смърт.

Витамин D е от съществено значение за нашите тела. Той помага за регулиране на абсорбцията на калций и фосфор в костите, укрепва имунната система и помага в регенерацията на клетките.

Основният източник на витамин D е свързан със слънцето, и го има в някои храни – например – мазна риба (риба тон, скумрия), сирене и зърнени каши. Витамин D в хранителни добавки също помага при дефицит в тялото ни.

Витаминен D дефицит може да бъде причинен от малкото излагане на слънчева светлина, ниската консумация на храни с витамин D в продължителен период от време, проблеми с бъбреците или проблемна функция на храносмилателния тракт и затлъстяване.

Ниските нива на витамина водят до множество здравословни проблеми, като например повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), по-висок риск от когнитивно увреждане в по-късен етап от живота, повишен риск от астма сред децата и появата на рак .

Екипът е открил връзка между участниците с най-ниски нива на витамин D и смърт от ССЗ. Учените също така намират връзка между ниските нива на витамин D и смърт от рак сред участниците.

Изводът е един – време е за плаж, море, риба и разбира се, истинска жива бира.