Германският канцлер Ангела Меркел обсъжда днес със саудитските лидери борбата с "Ислямска държава" и глобалното затопляне като част от засилването на дипломатическата й кампания преди срещата на върха на Г-20 през юни, предаде ДПА.

Предвижда се еднодневното посещение на Меркел в саудитския пристанищен град Джеда да бъде последвано от разговори в Обединените арабски емирства с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, а във вторник канцлерката ще се срещне в Сочи с руския президент Владимир Путин.

Поредицата от срещи е част от подготовката за форума на лидерите на двайсетте развити и развиващи се икономики (Г-20), който Меркел ще председателства в северния пристанищен град Хамбург през юли, припомня БТА.

И Русия, и Саудитска Арабия са в Г-20. В момента председател на групата е Берлин, припомня ДПА.

В Саудитска Арабия друг акцент в разговорите на Меркел, която е придружавана от високопоставена бизнес делегация, ще бъде и Йемен. Канцлерът подкрепя призива на ООН за прекратяване на огъня и политическо решение на гражданската война в Йемен, съобщиха германски представители.

Те посочиха, че се очаква канцлерът да окаже натиск на саудитските си домакини за допълнителни усилия по намаляване на търговските бариери. Проекти за въоръжаване не са в дневния ред.

В разговорите в Джеда с крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и престолонаследника принц Мохамед бин Найеф Меркел иска да повдигне и въпроси за човешките права и ролята на жените в страната, където на нежния пол е забранено да шофира.

Съпругата на саудитския блогър Раиф Бадауи, чието лишаване от свобода и публичен бой с камшик предизвикаха международни критики, призова Меркел да издейства амнистия за него, когато посети кралството.