Европейският съюз прие за рекордните 240 секунди политическия си мандат за преговорите за напускането на Великобритания на извънредна среща на лидерите в Брюксел днес. Европейският съюз си обеща да бъде единен по време на преговоите, а лидерите се ангажираха да подпишат само едно решение в края на преговорите. То ще изисква единодушното съгласие на 27-те оставащи държави.

"Това беше първият и последен път, в който можем да свършим за толкова кратко време", коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

ЕС смята, че Великобритания ще трябва да продължи да плаща по взетите досега от Съюза задължения дори и след като престане да бъде член на Общността. Очаква се Брюксел да представи на Лондон сметка от около 50 милиарда евро.

Юнкер намекна, че въпросът е сложен и за европейците, тъй като сред членките имало такива, "които не искат да дадат и стотинка повече".

Според анализ на българското Министерство на финансите вноската на България в европейския бюджет ще бъде увеличена с между 5 и 50 милиона евро годишно, след напускането на Обединеното кралство.

Точният размер ще стане ясен, когато се договори как Лондон ще плати дълговете си. И ако евробюджетът остане в същия размер, а не се наложи да бъде намаляван. В момента България плаща около 430 млн.евро в общия бюджет на ЕС.

Евролидерите приеха и декларация, според която ако Ирландия и Северна Ирландия решат да се обединят след Brexit, Северна Ирландия ще стане автоматично член на ЕС, без да трябва да кандидатства. Това не важи за Шотландия, която се колебае какво да стори след раздялата.