Президентът Румен Радев е разговарял днес с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод Македония.

Той определи разговорите като подробни. Обсъдихме много внимателно обстановката в Македония. Тя е тревожна, посочи президентът, цитиран от БТА.

Имам гаранциите, че въпросът за Македония ще бъде поставен много сериозно и очаквам нашето виждане, че ЕС трябва да помогне за възстановяването на диалога между партиите, между институциите - тук да бъдем подкрепени. Това ще бъде най-важното за запазването на сигурността в региона, заяви държавният глава, който участва в извънредния Европейски съвет в Брюксел.

Западни дипломати в Македония също осъдиха в обща декларация нападението в парламента в четвъртък вечерта, предаде Асошиейтед прес.

"Нападение срещу държавна институция, която е в сърцето на демокрацията, е нападение срещу самата демокрация", се казва в декларацията на ръководителите на делегацията на Европейския съюз, на посолството на САЩ, на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на офиса за връзка на НАТО в Македония.

Западните дипломати изразяват тревога, че властите не са предотвратили атаката и не са гарантирали необходимата сигурност на присъстващите членове на парламента и журналисти.

Над 100 души бяха ранени, повечето протестиращи, както и полицаи и десетина депутати, напомня АП.