Унгарският премиер Виктор Орбан отново се размина с наказание от партийното си семейство.

Председателството на ЕНП, което заседава днес в Брюксел, реши да не му налага санкции и да не изключва партията му "Фидез", като прие думата му, че ще се поправи.

"Орбан увери председателството, че намерението му е да се съобрази изцяло с изискванията на Европейската комисия и в рамките на месец да представи детайлизирн план на подготвяните законодателни промени", заяви Зигфрид Мурешан, говорител на партията.

Европейската комисия започна в сряда наказателна процедура срещу Унгария за промените в закона за висшето образование, които се смята, че са насочени срещу финансирания от Джордж Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ) в Будапеща. Брюксел даде 1 месец срок на правителството на Орбан мотивирано да разсее съмненията, че с него се нарушава правото на свободно образование и на учредяване, задължението за доставяне на услуги и академичната автономия.

"Сега той трябва да помисли и се надяваме да стигне до правилни заключения. Той (Орбан) трябва да направи неща, да си промени поведението", коментира и шефът на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер.

Той добави, че свободата на науката за ЕНП не подлежи на компромиси и че ЦЕУ трябва да бъде оставен да осъществява дейността си без да бъде ограничаван.

Християн-демократите настояват и да не се ограничава дейността на чуждестранните неправителствени организации. Правителството на Орбан е внесло закон, който изисква те да отчитат подробно източниците си на финансиране за разлика от унгарските, които не трябва да показват произхода на парите си.

"ЦЕУ върши добра работа в Будапеща. Оставете ги да работят", заяви Вебер.

Дискусията за Унгария в ЕНП беше предизвикана по инициатива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Както се и очакваше "Фидез" не беше изключена.

Партията има 12 евродепутати в Европейския парламент и парламентарната група на ЕНП не може да си позволи да ги загуби. ЕНП има 216 депутати срещу 189 на социалистите.

В сряда в Европейския парламент Орбан беше подложен на ожесточена критика за отстъпление от демократичните принципи и европейските ценности. Той беше дори сравнен със Сталин и Брежнев, защото като тях си търсел непрекъснато врагове.