Мъж отказа да плаща по 5 лв. на месец за възнагражденията на управителя, касиера и контрольора на блока и заведе дело срещу съседите по Закона за етажната собственост. Той оспорва решенията на общото събрание на входа от 5 октомври м.г.

То било свикано по спешност, защото от 3 месеца нямало кой да събира пари за общи разходи, асансьорите били спрени, имало опасност да престане да работи и хидрофорната система на блока. Живеещите в блока избрали управител, касиер и контрольор, определили какъв наем дължат собствениците, които ползват общите стаички по етажите, и се разбрали да плащат на новото ръководство, събирайки по 5 лв. на месец.

Това възмутило един от комшиите и той сезирал Районния съд в Пловдив с искане решенията на това общо събрание да бъдат отменени. Аргументирал се, че въпросът за заплащането на управителните органи на етажната собственост не бил включен в предварителния дневен ред.

Със свое решение от 25 април т. г. съдът застава на негова страна с мотива, че по Закона за етажната собственост общото събрание може да взима решения по въпроси, които не са били обявени предварително, но само ако те са от неотложен порядък. А случаят с възнагражденията на управителя, касиера и контрольора не може да бъде квалифициран по този начин. Съкооператорите му имат възможност да обжалват пред Окръжния съд.