Средно около 300 000 автомобила напускат столицата при по-дълги почивни дни. Много граждани ще съберат почивните дни с тези около Георгьовден. Това каза пред журналисти началникът на сектор „Пътен контрол“ в отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ гл. инспектор Росен Рапчев.
 
„Всяка една по-дълга почивка допринася за по-сериозно изнасяне към курортите. Създадена е организация на всички входове и изходи на София“, посочи гл. иснп. Рапчев, цитиран от "Фокус".

 По думите му на всички „тапи“ ще има полиция, която ще подпомага трафика, като най-тежките участъци са изходите на София. „Много натоварено ще е движението по автомагистрала „Хемус“. В момента е пусната само едната тръба на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. Там се очаква да се образуват колони“, коментира той.

Началникът на сектор „Пътен контрол“ припомни, че в първия и последния почивен ден има забрана за движение на тежкотоварни автомобили, с изключение на тези, които са на температурен режим и пренасят живи животни. „Много от шофьорите и водачите използват аварийните ленти за придвижване. Това създава изключително голямо препятствие, ако се случи някакъв инцидент“, каза още той.

Според него навлизането в аварийна лента е условие, което при инцидент може да доведе до възпрепятстване на спешната помощ. „Алтернативни маршрути за движение, когато се образуват задръствания, винаги има, не е нужно да се обявяват. Не можем предварително да определим къде ще се образуват големите тапи“, коментира инсп. Рапчев.