Малко след 4.00 часа тази нощ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски направи извънредно изявление от щаба на партията в Скопие по повод тежките инциденти в сградата на парламента от снощи, при които имаше 42 ранени, включително депутати, полицаи. Сред битите бе и лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Груевски категорично осъди насилието, нападенията срещу депутати, полицаи и обикновени граждани. Той призова всички политически лидери да приемат поканата на президента Георге Иванов за среща при него днес с цел намиране на изход от тежката политическа криза, в която изпадна Република Македония.

"Днес беше един лош ден за страната и последствията от него ще се чувстват дълго време. Тази нощ се върнах от чужбина и веднага свиках извънредна среща на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ. Искам да ви съобщя няколко неща: Първо осъждам насилието. Никога не съм одобрявал насилието. Второ, призовавам институциите да разкрият виновниците и те да бъдат предадени на съда за да отговорят за нападенията срещу депутати, полицаи и граждани. Трето, призовавам да не се слагат на едно място огромната част от протестиращите и тази малка група от насилници. Благодаря на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които направиха всичко, за да помогнат на атакуваните народни представители", каза Груевски в началото на изявлението и на ранените депутати и полицаи пожела бързо оздравяване.

Груевски категорично "осъди и начина, по който СДСМ и останалите партии се опитали, в нарушение на Конституцията да изберат председател на парламента"."С многото си провокации и особено спрямо народа, които направиха в последно време, те са създадоха истинската причина за ескалацията от тази нощ. Начинът, по който бе избран председател на парламента е напълно незаконен, в нарушение на правилника и Конституцията. СДСМ и партиите от тяхната коалиция абсолютно съзнателно нарушиха законите и носят отговорност за това. Чух, че тази вечер празнували с музика в щаба на СДСМ. Днес не е ден за празнуване, каза още Груевски.

Според него "алчността да се дойде на власт на всяка цена и приемането на чужда платформа за упревлание е пряката причина за случилото се". В близките дни ВМРО-ДПМНЕ ще обяви своите следващите крачки, но винаги ще останем на страната на държавата, народа и Република Македония. Призовавам да се приеме инициативата на президента Иванов за среща на политическите лидери при него за намиране на изход и решение от кризата. Само чрез диалог може да се намери решение - всичко останало води до хаос. Призовавам всички граждани да не се подават на провокации, каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и подчерта: Правота на протест е гарантирането от закона. Народът има право да защитава страната, но използването на насилие, вреди на всички и на самата Македония. Днешните сценаристи очевидно са искали да има насилие за да се прикрият техните незаконни действия в парламента.