"Следващата седмица започва бутането на Гарнизонна фурна", заяви вчера кметът на район "Западен" Димитър Колев. В тази връзка инициаторът на прокета - старата сграда да се превърне в Център за съвременно изкуство Емил Миразчиев сподели, че ще организират жива верига, която да спре разрушаването на паметника.

Той и хора от културните среди се подписаха за запазване на сграда и разпространиха писмо, с което задават няколко въпроса до кмета на район "Западен":

Темата за съдбата на Гарнизонна фурна е важна не само за хората живущи в района, но и за целия град, страната и Европа. Явно е нежеланието на районния кмет да запази сградата и тенденциозното отношение към случая.

При цялото ни уважение към него ние дълбоко се съмняваме в неговата добронамереност в този момент. Всички манипулативни средстава са впрегнати в арсенала на събарянето на конструктивно стабилната Гарнизонна фурна.

1. Как така подписка събирана в рамките на месец с 200 подписа се приема за своеобразен референдум, а подписката от 26.02.2017 събрала за няколко часа 260 подписа не?
 
2. Как организираното и модерирано от него обществено обсъждане на което имаше едва 5 изказвания с уклончиво мнение за събаряне и болшинство в подкрепа за запазване не се взема под внимание?
 
3. Ако Общината е загубила протокола, който води, ние може да им предоставим нашия, както и пълно видео от обсъждането, от което личи, че мнозинството от хората са за запазване на Гарнизонна фурна с парк около нея.
 
Несъстоятелните доводи на г-н Колев ни пренуждават да заемем позиция и да настояваме за пореден път за диалог, прозрачност и професионален експертен дебат по казуса.
 
Поради очевидната липса на диалогичност обаче, демонстрирано със спуснатото нелогично решение за бутане на сградите в началото на месец май, нямаме друг избор, освен да започнем подготовка за активни граждански протести срещу това вредно решение!
 
Тази събота, 29.04 от 17:00 ще проведем последен предупредителен протест срещу събарянето и при неоттегляне на решението, взето от Общината, ще огранизираме и жива верига, когато багерите дойдат.
 
Инициативен комитет за запазване и развитие на Гарнизонна фурна:
 
Емил Миразчиев – художник
Надя Генова – художник
Севдалина Кочевска – художник
Доц. Румен Жеков – художник
Йоханнес Артинян – художник
Асен Кръстенов – художник
Лора Пармакова – художник
Румен Нечев – художник
Чавдар Порязов - архитект
Владислав Костадинов - архитект
Антония Вълканова – инжинер конструктор
Димитър Огнянов - архитект
Пенка Калинкова - театровед
Павел Начев - активист
Томиана Начева - сценограф
Лина Кривошиева - фотограф
Александра Димитрова – художник
Ненко Манолов - танцьор
Хубена Салджиева - архитект
Теодор Караколев – активист
Валентин Глухчев - архитект
Доц. Весела Статкова - художник
 
mediacafe.bg