Руският посланик Макаров нападна остро президента Плевнелиев при визитата си в Хасково, съобщава FrogNews.

„Това е синдромът на политик, който наскоро е изпаднал от власт. Липсват му камерите, микрофоните и медийното внимание. Жал ми е за г-н Плевнелиев. Съжалявам, че се налага да го кажа, но е така!”, заяви Анатолий Макаров.

 

Той  бил помолен от журналисти да коментира твърдението на Росен Плевнелиев за това, че Москва се е месила във вътрешната политика на България, като е финансирала български партии. Според бившия държавен глава е имало доклади, според които Русия стои и зад хакерските атаки срещу сайтове на български институции на местните избори през 2015-а година “.

Коментарът за непристойното поведение на руският посланик ( не) е излишен. Могат да се кажат само баналности.

Банално е да се каже, че един посланик не се произнася – при това по политически въпроси- от свое име, а говори от името на държава, която го е изпратила за свои говорител.

Банално е да се каже, че Русия се меси в българската политика и Макаров го доказава с арогантност, произтичаща от увереността му в безнаказаността на подобно негово поведение.

Банално е да се каже, че в това няма нищо ново. Дори в качеството му на действащ президент Плевнелиев беше публично и грубо руган от руски политици , като Жириновски, без от това да произтече никаква реакция на институционално ниво в България.

Банално е да се каже, че Макаров върви по стъпките на своя предшественик Юрий Исаков. Той нападна невъздържано Плевнелиев в интервю за “Дарик” радио, за което ми стана известно от мой източник, след като московското превъзходителство е поискало от радиото да премахне при излъчването на записа на 12 април 2014 г. абзаца с ругатните към българския държавен глава. http://ivo.bg/2014/04/12/дарик-не-излъчи-запис-с-нападки-на-руск/

Банално е да се приеме, че случаят с Исаков беше потулен в зародиш още от самата медия. Вместо да прояви характер и да излъчи записа, тя му угоди.

Банално е, че вместо Исаков да стане персона нон грата в България, моя милост от онзи момент нататък се превърна още повече в нежелана перосона за радиостанцията.

Банално е, че баналностите от горния бегъл списък , не се коментират ( почти) никъде на публично ниво в България, освен в интернет, където запушването на усти е по-трудно.  Така е в нашата бана(л)нова республика.

Защото сме банална, направо бананова република, в която постколониалните ни владетели ни правят на маймуни с помощта на тревопасните от стадото, готово да блее умилително след всеки руски шамар на аванта.

Share on Facebook