Прокуратурата е получила сигнал през месец юни миналата година и оттогава разследва безстопанственост и финансови злоупотреби при изграждането на Лот 1 на автомагистрала „Марица”. Става дума за изразходване на 50 милиона лева без да има основание за това. Това каза пред БНТ Румяна Арнаудова.

"Италианската компания печели търга за около 31 километра, но после е включена друга фирма – "Пътища"-Пловдив. Общата сума е 131 млн. лева. За отводняване на почвата са тези 51 млн. лева – за участък от 4 километра. Категорично е доказано, че шефът на АПИ Лазар Лазаров е поканил на среща фирмата „Пътища"-Пловдив. После е издал разпореждане документите за търга да се направят така, че да спечели „Пътища"-Пловдив. Фирмата работи много по участъка, въпреки че официално търгът е спечелен от италианска компания. Лазар Лазаров напусна АПИ малко преди да започне нашето разследване", обясни тя. 

Както стана известно вчера, сигнал за същите злоупотреби прокуратурата е получила и от ОЛАФ. Агенция „Пътна инфраструктура” е възложила допълнителна работа по стабилизиране на терена на автомагистралата с цена 50 милиона лева. Но проведената обществена поръчка е проведена без правно основание, на цена, посочена от „Пътища”-Пловдив, която печели и поръчката.

Според Арнаудова, бившият председател на Надзорния съвет на АПИ Лазар Лазаров, който вече не работи там, просто е поръчал на своите служители да се проведе търг за въпросните 50 милиона лева укрепителни работи на „Марица”, без да потърси решаването на проблема от основния изпълнител. Парите са изплатени до последната стотинка на фирмата „Пътища”-Пловдив.

За разследването на КЕВР Арнаудова съобщи, че има основание да се мисли, че длъжностни лица от енергийния регулатор са завишили с около 20% цената на природния газ и така са позволили на "Овъргаз" да получи неправомерно десетки милиони лева от клиентите си. Тя отрече, че тази проверка се прави като отговор на скандала около срещите на Сотир Цацаров със Сашо Дончев при посредничеството на Георги Гергов - собственик на фирмата "Пътища"-Пловдив.

Според Аранаудова, Сашо Дончев е знаел за проверката на решението за цените на природния газ. Тя уточни, че разследването се води от 5 месеца и не е свързано с последните събития около собствениците на двете фирми и главния прокурор.