Да си любим. Може би най-вълнуващото нещо на този свят. Но едновременно с това и най-отговорното. Вълнуващо, защото си обичан. И ти обичаш. Отговорно, защото всеки ден ти трябва да пазиш тази любов. А тази любов е Вашата любов. На теб и любимият ти човек.

Но какво е да си любим? Да си любим не означава да стоиш ей така и да чакаш другият да те отрупва с подаръци. Да, светът е материален и за жалост навсегда се търси само материалната изгода. Любовта се превърна в стока - ти я даваш срещу пари, подаръци, почивки, дрехи. Но не съзнаваш, не осъзнаваш, че така продаваш себе си. И най-вече се унижаваш. Отново пред себе си. Ти си просто една стока в очите на онзи или онази с парите. С пари си купен и с пари си държан. "Обичам те" не струва нищо. То струва, но не това, което се очаква да струва - истинската обич.

Не означава да и злоупотребяваш с доверието на другия. Той ти се е доверил. Допуснал те е до себе си, в себе си. Споделил е с теб съкровените си тайни, мечтите си, споделя всяка минута мислите си. Как може ти да се подиграеш на това? Че нали така унижаваш първо себе си? Че нали извършвайки злоупотреба с доверието на другия, ти крадеш от него, крадеш любовта му, крадеш обичта му? Лъжеш... Добре, излъгал си един път, отишъл си някъде или си се видял с някого, но си запазил в тайна това отиване или тази среща. Минава ти номерът. Викаш си: "Абе има ми доверие". И продължаваш по тая наклонена плоскост на лъжата несъзнавайки, че първо лъжеш себе си. Взел си човека до себе си за наивник. А всъщност наивникът си ти.

Да си любим. Това значи ти да си целият свят за някого. Ти си му всичко! Всичко! Всяко вдишване си му ти. Всяка мисъл - дали на работа, дали някъде навън, в парка, магазина, улицата - започва с теб. Всяко премигване си му ти. Всяко разбуждане сутрин, щом отвори очи - твоето лице е в тях. Твоят образ наднича за него (или нея) отвсякъде - иззад ъгъла, от витрините, балконите, дори от лицата на преминаващите по тротоара или пътниците в някой автобус. Ти си един, а всъщност си всичко. Ти си цялата Вселена с всичките безброй звезди, планети, слънца. 

Да си любим. Можеш да си любим. Стига да го искаш. А какво се иска ли? Не много. На първо място уважение. После идва разбирането. Не е никак трудно. Замисли се... Ето, не е никак трудно... Да си любим... Най-вълнуващото нещо на този свят, от което две сърца туптят радостни, весели и щастливи. А в мъничкия, но тъй голям свят на Вашата любов цъфти вечна пролет. Красиво е. И е вълнуващо, нали?