Какво ще кажете за документите след кръвно изследване, които вие нямате представа как да разчетете? Разясняването на резултатите от изследване на кръвта може да бъде един от най-объркващите моменти, когато отидете на лекар.

Но е от ключово значение за извличане на максимума от тестовете за вашите лични нужди за здравето.

Важно е пациентите да осъзнаят, че кръвните тестове са рутинна процедура и че няма нужда да се безпокоите или страхувате, казва Карина К. Лий, интернист в Университета по медицина в Принстън.

Кръвните тестове обикновено включват кръвна картина, които посочва количеството на  различните видове кръвни клетки и профил, който отразява вещества като захар и холестерол.

 
Тези показатели могат да ви предоставят информация, включително как функционират органите ви и дали имате някакви инфекции. Ето три общи въпроси, които можете да зададете на вашия лекар за вашите резултати от кръвни изследвания, за да започнете разговора за вашето здраве.
  • Има ли нещо необичайно

Разберете дали има някакви аномалии в резултатите и ако е така, попитайте какво предполага лекарят ви и какво трябва да направите. 

  • Историята на семейството

Важно е да говорите с вашия лекар за медицинската история на семейството ви. Когато лекарят ви знае какво заболявания и операции са имали вашите родители и прародители, на каква възраст, те по-добре ще анализират кръвни изследвания, за да проследят дали сте изложени на риск.

  • Без притеснения

Никога не се притеснявайте да зададете вашите въпроси на лекар, дори и да ви се струват неудобни. Всяко притеснение, което имате, трябва да се сподели с вашия лекар, просто бъдете открити и честни. Вашите резултати от кръвни изследвания биха могли да предложат обяснения.