От скоростта на обмяната на веществата зависи колко добре тялото ни е в състояние да измъкне енергията на храната за поддържане на човешкия живот.

Състоянието на нашия метаболизъм е пряко свързано със здравето на храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Изпълнението на доста от основните процеси, протичащи в човешкия организъм, зависи от обмяната на веществата.

В зависимост от навиците ни, нашият метаболизъм може да се ускори и забави.

 
Това определя вида на нашия метаболизъм. По този начин, ускоряването му позволява да отслабнем и да подобрим здравето си като цяло.

 

Как да се постигне това?

Много просто – нужно е да включите полезни продукти, които съдържат микроелементи, които стимулират обмяната на веществата.

Също така важно да се води активен начин на живот и човек да има здравословен сън 7-8 часа на ден (без паузи).
Ако сте с диагноза хипотиреоидизъм, необходимо е да се направят някои промени в начина на живот.

Това се отнася най-вече до храната. Тези продукти ще ви помогнат да се стимулира щитовидната жлеза.

 

1.Храни с високо съдържание на йод

За правилното функциониране на щитовидната жлеза трябва йод в човешкото тяло. В много от случаите причина за хипотиреоидизъм е недостигът на това вещество.

Включването в диетата на храни, богати на йод, много помага.

Попълнете недостига на йод в тялото със следните продукти:

водорасли
боровинка
кисело мляко
бял боб
ягоди
хималайска сол
мляко и млечни продукти
картофи
кокосово масло

 

2. Витамини от група В

Те са са нужни за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Всеки един от витамините в същото време има своя собствена „работната площадка“:

3. Витамин D
Дефицитът на витамин D може да предизвика различни автоимунни заболявания, включително заболявания на щитовидната жлеза. Хубаво е да се приемат витаминни комплекси и да се правят слънчеви бани.

4. Цинк
Липсата на цинк в човешкото тяло може да предизвика хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм.

Този минерал е от жизненоважно значение за нашето тяло за правилното функциониране на имунната система. Цинкът също така ни помага да се регулира теглото.

5. Мед

Медта е не само способна да нормализира функционирането на щитовидната жлеза, но и да увеличи броят на червените кръвни клетки. Това дава възможност да се справи човек с проблеми като суха кожа и умора, както и чупливи нокти и коса.

Медта е богат източник на хлорофил, който се съдържа в морските водорасли, зелената салата и зеленчуците. Хлорофилът се продава под формата на хранителни добавки.

6. Рибено масло

С него може да коригирате производството на хормони на щитовидната жлеза. Рибеното масло е най-богатия източник на Омега-3 мастни киселини. Това вещество успокоява възпалителните процеси в организма и укрепва здравето на сърдечно-съдовата система.

7. Фибри

Храните, които са богати на фибри, ни позволяват да се избегнат излишните килограми и помагат за намаляване на нивото на кръвната захар.

Благодарение на фибрите се подобрява нашето храносмилането.