Всяка война носи човешко лице, а през август миналата година лицето на войната в Сирия стана малкият Омран Дакнееш. Неговата снимка, заснета в линейка, с кървавите бузки и очи, разширени от шок, предизвика хиляди коментари по цял свят. Това изображение събуди света, пише "Фокс Нюз". 5-годишният Омран се превръща в символ на гражданското страдание по време на войната в Сирия.

Малкото момче заедно с родителите му и тримата му братя и сестри бяха откарани в болница след въздушен удар в Алепо. Час по-късно сградата беше напълно разрушена. Три дни по-късно 10-годишният брат на Омран Али умира, когато бомба удря улицата, на която малкият Али играе. 

Днес, според фотожурналист и опозоционният активист Махмуд Раслан, който следи отблизо Омран, малкото момче и семейството са му под домашен арест.

"Аз изгубих контакт със семейството на Омран миналата година. Полицията, контролирана от Асад, е пристигнала и са ги заключили под домашен арест", сподели 29-годишният фотограф. 

"Тяхното пребиваване е променено и те са с охрана", добави той. Махмуд сподели, че последната му комуникация със семейството на Омран е била през февруари.

Фотографът обясни, че режимът на сирийския президент не позволява семейството да говори открито. Когато го попитали да отговори за снимката, станала популярна, седмици по-късно по време на интервю за швейцарски медии, президентът Асад каза, че снимката не е истинска.

Независимо от това, вниманието върху снимката е огромно и дори имаше теория как Башар Асад е свързан с терористични групи.

Фотографът добави още: "Целият свят видя Омран и научи за неговата трагедия. Това не е фалшива снимка. Аз съм готов да се изправя срещу Асад и неговите лъжи. Бях в Алепо и бяхме бомбандирани от въздушни нападения. Имам архив с кадри от случилото се."