В зона "Култура" на Радио Пловдив гостува проф. Ружко Челебиев, който в сряда открива изложба-живопис в пловдивската галерия "Сигна".

Художникът е известен с монументалните си произведения в административни и храмови сгради у нас и в чужбина, както и с кавалетна живопис.Този път той представя пейзажи от любимата му Родопа планина. 

Проф. Ружко Челебиев е роден на 30 януари 1948 г. в Смолян. Завършва Държавна художествена академия -­ София, специалност „Стенопис” при проф. Георги Богданов през 1973. От 1975 до 1979 г. преподава в Средното художествено училище по приложни изкуства в родния си град.­ До 1983 г. е  художник на свободна практика в София, след което става асистент и хоноруван преподавател по живописни етюди и композиция в катедра "Стенопис" на Националната художествена академия –­ София. От 1985 г. вече е редовен преподавател в същата катедра, по-късно е хабилитиран като професор по „Стенопис” там.

През 2001 г. спечелва конкурс на СБХ за специализация в Париж. Член е на Специализирания научен съвет към ВАК по „Изкуствознание и изобразителни изкуства”. Има реализирани над 20 монументални пана във всички стенописни техники в страната и в чужбина: в Общината и Областната управа в Смолян, Младежкия дом – Смолян, Националната астрономическа обсерватория на Рожен, Ритуалната зала в с. Могилица, Смолянско, във Физическия факултет в София, Административния съд – Смолян. Негово дело е рисуваният таван на Атлантическия клуб в София.

Медальоните в новопостроения катедрален храм “Св. Висарион Смоленски” са негово дело. Освен иконните изображения на родопския светец, стенописвал е църква в Стария Несебър, както и иконния проект на църквата в Радомирското село Калища.

Когато канят  проф. Ружко Челебиев да изпише тавана на голям универсален магазин в Япония, решава да пресъздаде българската атмосфера с пъстри нашенски шевици. В търговския обект в град Отару на остров Хокайдо се продават сувенири от цял свят, затова преценява, че традиционни български шарки ще се впишат успешно в цялостния облик на магазина. Ангажиментът идва от японеца Хироши Харада, изключителен любител и ценител на българското изобразително изкуство. Художниците там го кръстили Татко Хироши. След 90-та година, когато отпадат много ограничения за България, Татко Хироши идва у нас да издирва ценни интересни неща в духовната култура. Заинтригуван от българските художници и той започва да купува техни творби. Отваря в Токио изложбена зала ”Галерия София”, където показва събраната от него богата българска колекция, издава и албум с български пейзажи от 50 български живописци.

Негови произведения в стил кавалетна живопис има в частни колекции в Гърция, Франция, Канада и Германия.

Реализирал е свои самостоятелни изложби в Смолян, в  Народното събрание – София и др. Участва със свои творби в Общите художествени изложби, организирани от СБХ в окръжните центрове в страната.

Негови картини са притежание на ценители в Германия, Япония, Гърция, Канада, Франция и др.

Двукратен носител е на Наградата за изкуство на Съвета за култура гр. Смолян и на  Наградата  на МНО за творческа дейност в армията.