Санирането на първите 24 панелки в Пловдив най-после тръгва, след като общината започна да подписва договори с избраните изпълнители. Най-напред фирмите трябва да подготвят проекти и затова някои от тях вече са пуснали анкети сред собствениците на апартаментите.

В анкетната карта, разпространена в блок 1101 на ул. „Димитър Талев” 134- 144, фирмата, чието име не се споменава, предупреждава, че преди строително-монтажните работи собствениците трябва да махнат външните тела на климатиците, а също така решетки по прозорци и тераси, ролетни щори, тенти, вентилационни тръби и други подобни елементи. Те пречат да се поставя топлоизолацията. За външните тела на климатиците ще се търси друго място, след като ремонтът приключи. В анкетната карта всеки трябва да посочи дали уредът е в гаранция и коя фирма го поддържа.

В блока с шест входа вече е настъпила паника, защото изпълнителят изрично предупреждава, че държавната програма за енергийна ефективност не предвижда нито премахването на външни щори и решетки на терасите и прозорците, нито тяхното възстановяване след ремонта. Всичко това ще става за сметка на собствениците.

Хората, особено които живеят на първите етажи, са притеснени, защото решетките пазят техните жилища от крадци. Още по-тревожен е въпросът с остъкляването. Фирмата изпълнител пита в анкетната карта кои от собствениците искат да им са остъклени терасите и кои не. Условието е, ако 70% от собствениците кажат „да”, терасите ще се остъклят. При по-малък процент желаещи всички балкони трябва да останат отворени, защото програмата за безплатното саниране изисква фасадите да бъдат еднакви. За блока, който е на осем етажа и с шест входа, държавата е предвидила почти 2 млн. лева.

Фирмите ще изпълняват строително-монтажните  работи, каквито са заложени, каза зам.-кметът инж. Димитър  Кацарски. Той обясни, че в шестте района са проведени срещи с представителите на сдруженията на 24 блока за старта на санирането. В районните администрации ще има служители, които заедно със собствениците ще следят за качеството на ремонтите.