Клиторният, вагиналният или аналният оргазъм е по-силен и нормално ли е да мастурбираме, когато имаме партньор, попитах д-р Шели Варод, сексинструктор и доктор по сексология от Лос Анджелис.

Д-р Варод, смятате ли че жените различават клиторния и вагиналния оргазъм?
Всички жени могат да достигнат оргазъм, дори и тези, които твърдят, че никога не са го изпитвали. Причината са психологически блокажи или защото не знаят как да го достигнат. Някои споделят, че не са сигурни дали това, което изпитват по време на секс, е оргазъм. Той се постига по няколко начина, като най-разпространеният е чрез търкане (масажиране, разтриване) на клитора. Докосването може да не е директно. Някои жени твърдят, че клиторът им е толкова чувствителен, че предпочитат да бъдат докосвани около него.

Вагиналният оргазъм се постига по време на половия акт след стимулиране на G точката, която се намира на около 5 см навътре във вагината. Ако пъхнете пръст в нея и го сгънете в посока към пъпа, може да я почувствате. Тя е като гъбеста подутина и когато е стимулирана, жената се възбужда силно. До оргазъм се стига и чрез едновременно стимулиране на G точката и клитора.

Някои казват, че не могат да имат клиторен оргазъм при секс, защо?
Вярно е, че невинаги е възможно да достигнем оргазъм по този начин. Но когато сме възбудени, освен че сме овлажнени повече, нашият клитор се повдига към пубиса и се дърпа назад. Така че директното търкане на клитора при секс става по-лесно отпреди. Ако не усещате търкане по време на акта, а искате да постигнете оргазъм по този начин, използвайте пръстите си или секс играчка. За постигане на еуфоричното чувство ще помогне позата, при която вие сте отгоре.

Вярно ли е, че аналният оргазъм е един от най-силните като преживяване?
Не всички жени обичат да правят секс по този начин. И не всички могат да достигнат до връхната точка. Дали аналният оргазъм е по-силен и дълбок ще ви оставя да прецените сами.

Защо понякога жените не изпитват оргазъм при секс?
Това е възможно само когато са концентрирани в своите усещания, присъстват на 100% в настоящия момент и са силно възбудени. Сексът е като медитацията, трябва да спреш да мислиш и да започнеш да чувстваш. Оргазмът е пикът на сексуалния акт, но понякога преживяването може да е страхотно и без него.

Естествено ли е да мастурбираме, когато имаме партньор?
Прекрасно е да се мастурбира независимо дали имате или нямате партньор. Това е най-добрият начин да опознаете тялото си и да достигнете оргазъм. Може да експериментирате с различни позиции и техники. Мастурбирането е 100% безопасно, няма риск от забременяване, от предаване на болести по полов път, от емоционално обвързване. Някои хора смятат, че е неестествено да мастурбират, когато имат партньор, но това е нормално поведение за освобождаване на напрежението. Така ако ви се прави секс, не е нужно да търсите друг партньор.
Някои двойки мастурбират заедно, което разнообразява сексуалния им живот.

Какви пози да избере жена, която изпитва болка при секс, защото мъжът й е с твърде голям пенис?
Няма понятие като твърде голям пенис, но е възможно някои позиции да са по-болезнени за жената. Говорим за поза, при която мъжът е поставил възглавница под долната част на гърба й и проникването е по-дълбоко или позицията, при която жената седи в мъжа. Ако той лежи по гръб и жената е върху него с изправен гръб, може да изпитва болка, но ако се наведе към лицето му, болката вероятно ще изчезне. Но някои от нас може да харесват малко болка по време на секс. Ако изпитате неприятно чувство по време на акта, кажете на партньора си и сменете позата. А ако сте решили да изпробвате нови пози, го помолете да е внимателен.

Какво мислите за упражненията на Кегел?
Те подобряват вагиналния тонус и функция, подсилват влагалищните мускули и възстановяват стегнатостта им, която жените може да са загубили с раждането или с годините. Стегнете мускулите около вагината и ануса си и ги отпуснете. Може да практикувате това упражнение, когато пишкате, като в един момент спрете струята и след това пак я пуснете. Подходящо е да се прави, докато седите, стоите прави или по време на половия акт.

Какви проблеми имат двойките, които идват при вас?
Намалена сексуална активност или невъзможност да разнообразят и подсилят сексуалния си живот. Първо ги карам да помислят кой е най-важният проблем за тяхната интимност и после изграждам пътища за подсилване на сексуалния им живот с нови пози. Обикновено им давам задачи за домашна работа, свързани с докосването, с което се гради интимност. Съветвам ги да се прегръщат и целуват всеки ден, да си държат ръцете, да се масажират веднъж седмично, но без да правят секс. Това им помага да се чувстват обичани и желани.

За разнообразяване на сексуалния живот препоръчвам сексигри. Облечете се в съответствие с ролята, която ще играете. Споделете своите сексуални фантазии и ги преживейте. Това възбужда, особено ако цял ден сте флиртували с мъжа си. Жени, направете нов дизайн на интимния си триъгълник или си вземете мрежесто боди, жартиери и секси ботуши! Мъжете се възбуждат от визуални стимули! А ако искате френската ви любов да е по-приятна, изяжте киви или ананас, което ще направи гениталните ви секрети сладки.

На някои двойки за разнообразие препоръчвам ролеви игри с различна форма на сексуална активност или суинг - размяна на партньори. Има връзване с каиши и дисциплина, доминиране и подчинение. Добре е те да се опитват стъпка по стъпка, за да сте сигурни, че тези занимания харесват и на двама ви. Ролевите игри могат да се практикуват у дома или в специален клуб.