Военноокръжна прокуратура София внесе във Военен съд Пловдив обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение.

Той е обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице-командир на военно формирование – „61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово е злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта си, съобщиха от съда. 

Нарушенията са извършвани системно от началник към подчинени, като бригаден генерал Шивиков е действал с цел да набави за себе си и за съпругата си Анелия Георгиева Гергова-Шивикова облаги. Община Карлово, град Клисура, град Калофер и Сдружение „Ловно-рибарско дружество” също са в списъка на обектите, в които е действал Шивиков. Общата стойност на имотната облага е 65 595,37 лева. 

От деянието са настъпили имуществени последици на обща стойност 43 729,95 лева за Командването на Сухопътните войски; Неимуществени последици са:

Допуснати отклонения в ежедневния ритъм на дейността на бригадата; намаляване на бойната й готовност; нарушаване на разпределението на служебното време на военнослужещите от състава й; неспазване на изискването за осигуряване на сигурна и непрекъсната свръзка в подчинените му структури; неподдържането на войсковия ред в бригадата; незачитане на честта и достойнството на подчинените му; неспазването на моралните и етични норми на поведение; злепоставяне на целия команден състав на Българската армия с оповестяването на случая във всички средства за масово осведомяване и неефективно управление на предоставените му ресурси. 

Сред нарушенията са устни разпоредби за посрещане на официални гости, използване труда на военни, за да се градят определени обекти, което не е в техните задължения, труд на хора под пагон, като например на мотокрос по селата, труд на военни по време на всякакви тържества в община Карлово, монтиране на огради, изграждане на чешми и стълби, предоставяне на палатки и съоръжения на различни кметства без договори със Сухопътни войски. /Марица.бг