Подправките и билките от хилядолетия се използват за лекуване на храносмилателни проблеми. Въпреки че науката все още не е категорична за преките ползи от консумацията на конкретни подправки и билки в борбата срещу различните видове рак, то със сигурност народната медицина е доказала облекчаване на страничните ефекти от традиционната терапия на карциномите и превенцията срещу бича на последните два века.

Джинджифил
От столетия това растение е използвано за борба срещу настинките и запека. Той може да се консумира и на прах, и прясно смлян. Приемът на джинджифил и продукти, в които той се съдържа, биха могли да допринесат за комфорта на раздразнения стомах следствие от антираково лечение.

Розмарин
Тази средиземноморска билка е добър източник на антиоксиданти. Тя е една от основните участници в италианските миксове от подправки. Може да я използвате за овкусяване на супи, доматени сосове, хляб, пилешко, телешко или агнешко месо. Розмаринът помага за детоксикацията, при промени във вкусовите рецептори, при метеоризъм, при загуба на апетит и при други храносмилателни проблеми, породени от химио- или лъчетерапия. Пийте по 3 ч.ч. чай от розмарин на ден, за да облекчите симптомите на неразположението си.

Люти чушки
Те съдържат капсацин – съставка, която облекчава болката. Много са удачни при рани на кожата, причинени от лечение на карцином. Това не означава, че трябва директно върху раната да се търкат чушките. Най-добре е да се използва крем, който съдържа капсайцин. От него много добре се повлиява невропатична болка сле операция на рак.
Друга полза от лютите чушки е по-доброто храносмилане.

Куркума
Тази билка е от семейството на джинджифила. Куркуминът е една от най-активните съставки на куркумата. Тя притежава антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, които предпазва от развитието на ракови клетки.
Учените твърдят, че екстрактът от куркума повлиява добре на лечението на карциномите на дебелото черво, на простатата, на гърдата и този на кожата.

Чесън
В чесъна се съдържа голямо количество сяра, както и аргинин, флавоноиди, селен и олигозахариди. Всички тези съставки са повече от добре дошли за здравето. Една от активните съставки на чесъна се нарича алицин. Тя придава специфичния аромат на зеленчука. Още от незапомнени времена се е смятало, че чесънът бори болежки, но напоследък се доказва, че редовната употреба на чесъна намалява рисковете от развитие на рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата. Оказва се, че той се опълчва срещу бактериалните инфекции и формирането на субстанции, които причиняват рак. Подобрява възстановяването на ДНК-то и причинява смъртта на зловредните клетки. Освен това е полезен за детоксикацията на организма, поддържа имунната система и намалява високото кръвно налягане.

Мента
Всички сме наясно, че при проблеми с газовете, храносмилането, стомашните спазми и диарията. Подпомага и облекчаването на симптомите на синдрома на раздразненото черво и хранителното отравяне. Успокоява мускулите на стомаха и увеличава жлъчния сок, позволявайки на храната да минава през стомаха по-бързо. Ако антираковото лечение предизвиква дискомфорт на стомаха, трябва да се консумира чаша чай от мента на ден.
Освен това ментата от добра за болно гърло и за афти, предизкани от химио- и лъчетерапия.

Лайка
Това растение помага при проблеми, свързани със съня. Изпийте една чаша, ако все не успявате да попаднете в прегръдките на Морфей.

Гаргарата с лайка предпазва и лекува от афти, които са следствие на онкологично терапия.
Лайката е добра при стомашно-чревни проблеми, в това число и менструални крампи.