Телевизионният журналист Мартин Карбовски от днес започна национална обиколка, наречена "Ребългаризация". Първата ѝ спирка е Пловдив. Общо са предвидени 15 такива срещи с младите хора. Следващата е в сряда и ще се проведе в Севлиево.

Събитието в Пловдивския университет премина при изключителен интерес. Залата се оказа тясна, за да побере всички желаещи да присъстват.

Освен Карбовски, с младите хора на България се среща и историкът Костадин Костадинов - председател на добилата огромна популярност на изминалите избори партия "Възраждане": "Ще говорим за всичко, което пишем и двамата от години вече, без политиканствания и празни приказки, без тюхкане и оплакване - за това, което убива страната ни и за начините да спасим потъващата държава", каза преди срещата Костадинов.

"Живеем в цензура, за която трябва да виним себе си. Когато беше комунизъм, трябваше да се бунтувам, защото нямаше къде да избягам. Сега стои идеалната алтернатива, че ако тук не ми харесва, ние можем да избягаме. Аз съм уплашен. Някое циганче, което съм снимал, като стана на 68 години ще ме ограби и убие", обърна се Карбовски към студентите.

"От 2007 година насам прирастът на населението е под 50%. Раждат се все по-малко българчета. След 8 години над половината от младежите няма да говорят български език. Целта е да ни смачкат, да ни накарат да не вярваме в себе си", алармира Костадинов.