Вторият гребен канал е необходим на Пловдив. Иначе градът въпреки желанието се няма да може да е домакин на Световни първенства по гребане.

"Например за Световното през 2020 година ще участват между 800 и 1000 лодки. Такъв капацитет в настоящия си вид гребният канал не може да осигури. Важното е Пловдив да не лежи на стари лаври", заяви днес Бернд Шумахер, който е технически делегат на Международната федерация по гребане (ФИСА). 

Шумахер направи инспекция на готовността на Пловдив за организиране на Световното първенство за младежи до 23 години, което ще се проведе от 19 до 23 юли 2017.

"В настоящия си вид гребният канал не може да осигури едновременно състезание и тренировки. Без това разширение на Пловдив ще е невъзможно да приеме голямо първенство. Разрешението е сериозна инвестиция, но пък ще донесе сериозен икономически ефект. Амстердам миналата година отчете приходи от 25 млн. евро", продължи Шумахер.

От своя страна заместник-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков допълни, че изграждането на нов канал ще струва не по-малко от 10 млн. лева. "Там ще има водни атракциони и други, за да може да се използва не само са спортни дейности. Освен всичко е предвидено и изграждането на изкуствени острови и залесяване, защото зоната там е защитена".