Децата трябва да се водят на офталмолог поне веднъж годишно. Това препоръчва очният специалист проф.

 
Борислав Дъбов. Според него, когато децата се оплакват от болки в главата, става въпрос за очен проблем.

„Повечето деца са с далекогледство. То се компенсира от напрежението на мускули в окото, стига се до изкуствено създаване на т. нар. училищно късогледство. То е в резултат именно на напрежението на споменатите мускули, когато се гледа на близко разстояние“, предава „Монитор“.

По думите му, този проблем се появява в последно време, с въвеждането във всекидневието на малките на лаптопа, всякакви монитори и дисплея на телефона. „Проблемът зачестява, тъй като очите им са под постоянното напрежение да се нагаждат, т. е. те са под постоянна акомудация. Вече е установено, че дори 3-годишни играят на различни игри на телефона. Това е изключително натоварващо за окото. Проявяването на главоболие, недобро зрение надалеч, напрягане на очите, зачервяване, често мигане и ечимици са резултатът от тези занимания“, обяснява проф. Дъбов.

Лекарят обяснява, че късогледството може да се коригира с разширяване на зениците и носенето на очила.
„Ако детето има системни оплаквания, като дразнене в окото, болки в главата, появяват се ечимици, тогава трябва да се изпишат очила. Носенето им обаче не е достатъчно“, обяснява още той и съветва децата да сядат пред компютъра колкото се може по-рядко и за по-кратко време, а игрите на телефоните да бъдат преустановени.