Великобритания връчи писмото, с което задейства чл. 50 от договора за ЕС, съобщава Ройтерс. Писмото, с което британският премиер Тереза Мей уведомява председателя на Европейския съвет за намерението на страната да напусне ЕС, бе връчено днес на Доналд Туск. С това се сложи начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС, с което ще започнат тежки двугодишни преговори. Мей уведомява, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода.

По план Великобритания трябва да напусне Общността през 2019 година, след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 на сто от избирателите гласуваха за Брекзит. Писмото на Тереза Мей бе бъде предоставено на Доналд Туск от Тим Бароу, постоянният представител на Лондон при ЕС.

В рамките на 48 часа Туск ще изпрати проект до 27-те държави от ЕС с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания. На 29 април се очаква и извънредна среща на държавните и правителствени лидери от ЕС за одобряване на единна позиция.