Отчетената от статистиката безработица в Пловдив в края на миналата година е под 4%. "Нивата са рекордно ниски и това никога не се е случвало", заяви заместник-кметът Стефан Стоянов при откриването на Регионалната кръгла маса САЩ - България - Икономически партньорства за повече бизнес възможности. Тя се провежда в Дома на културата "Борис Христов" и се радва на значителен интерес от страна на бизнеса.

"Обемите на търговия със САЩ са обидно малки. Това трябва да се промени. България не е голям пазар за Америка, но пък е много интересен", каза още Стоянов.

"Над 70 000 са заети в производството в Пловдив, а работещите в Пловдивска област са над 300 000. Само в региона на Пловдив има над 50 фирми, занимаващи се с производството на автомобилни части", разясни още икономическата обстановка Стоянов.

Алекс Нестор, който е председател на Американската търговска палата от своя страна допълни, че е впечатлен от мащаба на "Тракия Икономическа зона". В Палатата членуват 340 фирми, а 30% от тях са американски.