Днес в комисиите на Столичния общински съвет се разглежда въпросът с референдума за мораториум върху строителството в столичния район „Младост“. ГРАО установи, че само около 8800 от 14 000 подписа от подписката в подкрепа на референдума са валидни. Освен това въпросите в него са уредени от ЗУТ и не могат да бъдат предмет на обдъждане. Предстои и дебат за въпроса в Столичния общински съвет, съобщава "Труд".

Трябва да ни се даде възможност да сравним електронния с хартиения вариант на подписката, възможно е да има грешки, каза днес районният кмет Десислава Иванчева по време на съвместно заседание на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Столичния общински съвет и Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори. По думите ѝ в рамките на един месец са предали хартиения вариант на подписката. Иванчева поясни, че по закон имат право да отстранят грешки. По думите ѝ е възможно да е сгрешена някоя цифра в ЕГН на някои от подписалите се. „Ние сме в правото си да го видим и да се коригираме. Трябва да има шанс да се проверят нещата“, каза Иванчева.

Общинският съветник Войслав Тодоров, който е член на Инициативния комитет „За зелен Младост“, изрази желание да се коригират пропуските в електронния вид на подписката. Той поиска да се направи направи следваща проверка в ГРАО. По думите му е малка границата референдумът да бъде задължителен.

Председателят на комисията Силвия Христова обаче поясни, че няма законово право да се дописват подписките.