100 гледания   |  Още видео
Гласувай:
0 гласа

Турският премиер Бинали Йълдъръм размаха пръст на Европа. Той предупреди властите на Стария континент да не се месят в референдума за промяна на конституцията, който ще се проведе идния месец.

Международните анализатори Мартин Табаков и Милен Керемедчиев коментираха в студиото на "Денят ON AIR" каква е истинската причина турският президент Реджеп Ердоган да иска провеждането на този референдум.

"Това е референдум, който трябва да узакони така или иначе консолидиращата се власт на президента. Той трябва да промени институционалната рамка на Турция от посока парламентарна в посока президентска република. По същество за това ще гласуват турските избиратели на 16 април", заяви Мартин Табаков.

Анализаторът твърди, че истинският проблем, върху който се изправя Ердоган е, че 1/5 от електората на собствената му "Партия на справедливостта и развитието" дава индикации, че не е склонна да подкрепи това "Да", за което президентът се бори. Според Табаков този референдум е на път да бъде отхвърлен.

Милен Керемедчиев отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че ако наистина бъде отхвърлен, Ердоган в никакъв случай няма да подаде оставка.

"Този вид агресивно поведение показва неговата нервност и несигурност от това как той ще консолидира тази власт", смята международният анализатор.