"Имаше късмет Валери Симеонов, че се разминахме. Едно е да се закачаш с 80-годишна бабчика, друго е с мен". Това заяви на влизане в студиото на Нова телевизия лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Минути преди това там бе лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който иронично го нарече "господинът с катинарчето" и заяви, че му е все едно дали Местан ще го съди за спрените изборни туристи на границата с Турция.

"Нарушени са минимум две основни конституционни права на българските граждани. Първо - правото им на свободно влизане в родината. И второ - правото им на глас", заяви Местан, който се бе подготвил със солиден куп документи, за да "разгроми" поведението на патриотите и да изтъкне как са нарушени "политическите права на българските граждани".

"Първо - на границата бяха организирани 1000 души. Физическото посегателство срещу възрастни жени е отделно престъпление. Изборите бяха опорочени като акт на затваряне на границата и второ чрез политическо въздействие върху уж независим орган като ЦИК. Защото същото това лице, което тук седеше преди малко, те са въздействали на ЦИК да вземат противоконституционно решение", заяви Местан.

Той настоя за разследване на действията на Патриотите, в съзружие с БСП и ГЕРБ и заяви, че неслучайно декларацията, че ДОСТ оспорва изборните резултати е направена преди да приключи изборният ден в неделя. "Защото българската държава вместо да гарантира конституционните права на гражданите си стана съучастник в това фашистко престъпление. ЦИК е пряк съучастник във взимането на противоконституционно решение с участието на Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. Това напомня действието на нацистите по времето на Втората световна война", заяви Местан.

"Моята утеха е в тези 20% български граждани, които подкрепиха своите съграждани на границата. Моята надежда е всички ние, независимо от своите етнически и религиозни различия, да си протегнем ръка и да се обединим срещу тези, които погазиха човешките права. Ще съдя всеки, който твърди, че съм продукт на Турция. както осъдих Божидар Димитров, че съм бил турски шпионин", заяви разпалено Местан.

Той заяви, че партията му е направила най-евтината кампания и скастри Виктор Николаев, който го попита вярно ли е, че Ердоган е финансирал кампанията му. "Вие мен видяхте ли ме да се прегръщам с избирател, който е загърнат с турското знаме? Да съм говорил с генерал от МИД - някакъв аналог на Решетников и Корнелия Нинова, която се прегръщаше с избирател, загърнат с руското знаме. Намесата на Турция, финансирането на ДОСТ от Турция са митове на национал-социалистическата пропаганда", заяви Местан. 

Ани Цолова десетина пъти се опита да му зададе въпроса защо турският социален министър се е снимал в предизборния клип на ДОСТ, но Местан се направи, че не я чува.