След поражението на изборите, при което ДОСТ остана извън парламента, партията вероятно ще има ново ръководство от Анкара, вероятно Орхан Исмаил ще я оглави. Лютви Местан става само за неин говорител, той иска да живее спокойно и да си харчи парите. Това обясни пред Би Ти Ви журналистът от Кърджали Илхан Андай.

Силното ядро на ДОСТ се оказаха мюфтиите в България, те масово участваха в кампанията,  събираха хора на митингите, агитираха, каза Андай.

България победи на изборите, защото Ердоган избра Местан, за да покрие трасето, което той контролира от Анкара до Норвегия. Но в България загуби, така че нашата страна е победител.  Затова и кампанията беше толкова агресивна и се допуснаха толкова грешки. ДОСТ имаше ресурс да постигне 12-13%, а падна под 4%, допълни журналистът.

Всичко започна от грешната информация към Анкара, че едва ли не българските турци подкрепят Местан. В Турция някои избиратели даже са мислели, че ДПС е закрита, обаждали се да питат, всеки ден получавали есемеси, били дезинформирани, обясни Андай.

Той каза още, че жената, която беше нагрубена на границата от представители на Патриотите, се казва Себиле. Наши репортери я намериха, издириха я и видяха как гласува, така че е упражнила правото си на вот, успокои Андай.